Starten als zzp’er? Hier moet je zeker aan denken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huidige baan op te zeggen en te beginnen als zzp’er. Maar wat moet je zeker niet vergeten wanneer je start als zelfstandig ondernemer? Wij zetten het voor je op een rij. 

Er bestaan ontzettend veel voordelen aan het werk als zelfstandig ondernemer. Zo bepaal jij jouw eigen werkdagen en uren. Zodra je een paar klanten binnen hebt gesleept, is het tijd om je verder te ontwikkelen en voor je het weet ga je als een raket. Maar als zelfstandig ondernemer moet je ook een paar dingen zelf regelen. Van het afsluiten van een goede verzekering tot het regelen van je eigen financiën. Wij zetten een paar belangrijke zaken voor je op een rij. 

Deze verzekeringen moet je afsluiten

Wanneer je in loondienst bent, is jouw werkgever verplicht om je te verzekeren. Maar zodra jij als zelfstandige aan het werk gaat is er niemand die je beschermd. Daarom moet je de juiste verzekeringen afsluiten om bedrijfsrisico’s zo veel mogelijk te voorkomen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is het eerste wat je zou moet doen. Daarmee ben je verzekerd van een maandelijkse uitkering in de periode dat je niet in staat bent om te werken door arbeidsongeschiktheid. Daarna kan je nog denken aan een goede inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afhankelijk van jouw werkzaamheden.

Regel je eigen administratie 

Wil je geld besparen en een goed overzicht krijgen in jouw eigen geldzaken? Dan regel jij je eigen financiën en doe jij je eigen administratie. Dit betekent dat je als ondernemer Btw-aangifte moet doen ieder kwartaal. Gelukkig heb je handige boekhoudtools die je daarbij kunnen helpen. Zoals het bijhouden van al je bonnetjes en deze toe te voegen aan overzicht. Mocht je er toch zelf niet uitkomen dan kan je altijd een boekhouder inschakelen die maandelijks de boekhouding voor jou regelt. 

Zet geld opzij 

Iets wat veel ondernemers vergeten, is om maandelijks geld opzij te zetten. Zo moet je geld opzijzetten voor drie belangrijke dingen. Wij zetten ze voor je op een rij: 

Belasting: Over al jouw inkomsten moet je belasting betalen. Om ervoor te zorgen dat je te weinig geld hebt om je belasting te betalen kan je beter van al je inkomsten gelijk 19% aftrekken en opzijzetten. Zo heb je altijd een potje voor je belasting. 

Buffer: Als ondernemer ken je soms goede en slechte tijden. Misschien floreert jouw business wel extra in de herfst en het voorjaar omdat je hovenier bent of is de winter jouw periode omdat je donzen dekbedden verkoopt. Zorg er tenminste voor dat je altijd geld opzijzet voor slechtere tijden. 

Pensioen: Het lijkt allemaal ver weg, maar voor je het weet zijn er weer tien jaar voorbijgegaan als ondernemer. Geld voor je pensioen dien je zelf te sparen. Dus belangrijk is het als ondernemer om je pensioen vroeg al op te bouwen. 

Vraag andere ondernemers om hulp

Ook al ben je nu zelfstandig, je staat er niet alleen voor. Sluit je aan bij een netwerk borrels en probeer van andere ondernemers te leren. Hoe doen zij het bijvoorbeeld met online vindbaarheid of wat kan ik doen om meer mensen in mijn winkel te krijgen. Maak van het ondernemerschap wat leuks.