Zakelijke zonne-energie? Dit zijn subsidies voor bedrijven

Wanneer je als ondernemer investeert in het opwekken van groene stroom, levert dat niet alleen jezelf iets op, maar de hele maatschappij. De overheid probeert dit dan ook te stimuleren door financiële voordele te bieden aan ondernemers die geld willen steken in zonne-energie. Voor welke subsidies en regelingen jouw bedrijf in aanmerking komt, lees je hier.

Grote bedrijven

Er zijn in totaal een stuk of vijf regelingen voor bedrijven die willen investeren in zonne-energie. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is er daar één van. Via deze subsidie krijg je een vergoeding voor de energie die je opwekt met je eigen zonnepanelen. Zo verdwijnt het verschil in de kostprijs voor grijze stroom en groene stroom. De SDE+ is voor grotere bedrijven met een aansluiting van minimaal 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van ruim 15kWp of 15.000 Wattpiek.

Kleinere bedrijven

Voor kleinere bedrijven die niet zo’n groot dak hebben, zijn er nog een aantal andere regelingen. Je hebt bijvoorbeeld de energie-investeringsaftrek (EIA), waarbij je meer dan de helft van je investeringskosten in zakelijke zonnepanelen mag aftrekken van je fiscale winst. Het piekvermogen moet dan wel minimaal 25kW zijn en de aansluiting minder dan 3×80 ampère. Als je hieraan voldoet maakt deze regeling de investering in zakelijke zonnepanelen al een stuk aantrekkelijker!

Kleinere bedrijven kunnen ook een beroep doen op de MIA. Dit staat voor milieu-investeringsaftrek. Volgens deze regeling kun je tot 36 procent van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Op voorwaarde dat zakelijke zonnepanelen op de ‘milieulijst’ van de overheid staan, dat je minimaal 2.500 euro per jaar investeert en dat je de aanschaf van zonnepanelen binnen een kwartaal meldt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Datzelfde geldt voor de Vamil-subsidie. Oftewel de ‘willekeurige afschrijving milieu-investeringen’. Maar hierbij kun je zelfs tot 75 procent van je investering afschrijven.

Tot slot heb je nog de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Ondernemers die hier gebruik van maken kunnen tot 28 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat klinkt tegenover de andere opties misschien niet als een groot voordeel, maar deze regeling is ook het makkelijkste toe te passen. Met het bewaren van de factuur van de zonnepanelen voldoe je namelijk al aan de voorwaarden. Dan heb je alleen de boekhouder nog nodig om ervoor te zorgen dat het goed wordt verwerkt in je belastingaangifte.

Onderzoek de mogelijkheden

Voor de genoemde regelingen en subsidies kom je niet heel erg makkelijk in aanmerking. In tegendeel. Het is daarom ook aan te raden om de kleine lettertjes goed te bekijken. Je kunt zelfs overwegen om hier deskundige hulp bij te vragen. Zonnestroom Nederland is bijvoorbeeld op de hoogte van alle ins en outs als het gaat om zonne-energie. Zij kennen de subsidie mogelijkheden zakelijke zonnepanelen op hun duimpje en kunnen al je vragen beantwoorden. Dat kan telefonisch of online. Hoe fijn is dat?

Aanvullende details

Als je na het lezen van bovenstaande overtuigd bent van de voordelen van zonnepanelen, dan raden we je aan om eens te kijken wat nou de beste zonnepanelen van 2020 zijn. Er komt best veel kijken als het gaat om zonnepanelen, en aangezien dit ook een flinke aankoop is loont het om eerst wat deskresearch te doen alvorens je overgaat tot het aanschaffen.