Tips om je smartphone duurzamer te gebruiken

Een smartphone aanschaffen kost behoorlijk wat geld en je wilt er dan ook voor zorgen dat-ie lang meegaat. Geen idee hoe je jouw mobiele telefoon duurzaam te gebruiken? Wij wel! We zetten, in samenwerking met Simyo, een aantal handige tips en tricks voor je op een rij. Daarmee beperk je behalve de nadelige invloed op je eigen portemonnee, ook die op het milieu.

Koop een refurbished telefoon

Heb je een nieuwe smartphone nodig? Overweeg dan een refurbished telefoon te kopen in plaats van een spiksplinternieuwe. Een ‘refurbished’ exemplaar is volledig nagelopen, en verkeert dus eigenlijk in perfecte staat. Alle defecten zijn verholpen en kapotte onderdelen zijn vervangen, daarom is het een veel duurzamer alternatief dan een smartphone die rechtstreeks uit de fabriek komen. Door een bestaand product te hergebruiken wordt er minder energie verbruikt, is de uitstoot lager, wordt er materiaal bespaard en komen er minder gevaarlijke stoffen vrij. Bovendien is het ook nog eens een stuk goedkoper voor jou als consument.

Ga verder met prepaid

Als je een telefoon hebt aangeschaft in combinatie met een abonnement, hoef je na afloop van de contractperiode natuurlijk niet per se een nieuwe telefoon te kopen. Wanneer je telefoon nog in goede staat verkeert, kun je er ook voor kiezen om over te gaan op prepaid en je telefoon als nog wat langer te gebruiken. Neem bijvoorbeeld prepaid internet bij Simyo en ga voor één van de voordelige maandbundels. Met het beltegoed dat je over hebt, kun je gewoon bellen en sms’en. Op die manier kun je je telefoon gebruiken tot-ie écht aan vervanging toe is.

Gooi je telefoon niet weg

Is je telefoon oud, kapot en niet meer te repareren? Gooi hem dan niet zomaar in de prullenbak. Dat is zonde van het materiaal en hartstikke schadelijk voor het milieu. Bovendien kan zelfs een kapotte telefoon nog wat geld opleveren. Bedrijven zoals Zonzoo betalen je vaak nog een leuk bedrag in ruil voor het kostbare metaal, wanneer jij je telefoon naar hen opstuurt. Daarmee kunnen zij namelijk weer andere telefoons repareren. Interessant, hè?

Schakel de spaarstand in

Waarschijnlijk leg jij je telefoon minimaal één keer per dag aan de lader. Bij een beetje intensief gebruik kan dat ook makkelijk twee keer per dag zijn en misschien neem je onderweg zelfs een powerbank mee die ook nog eens opgeladen moet worden. Daarbij gaat veel stroom verloren. Om ervoor te zorgen dat je telefoon wat langer meegaat, kun je via de instellingen de spaarstand van je telefoon inschakelen. Dan wordt je scherm bijvoorbeeld wat minder helder en worden applicaties niet continu geüpdatet. Scheelt je zo een paar procent op een dag.

Bescherm je telefoon goed

Je zal de eerste niet zijn die zijn telefoon per ongeluk laat vallen en het scherm laat barsten of de hele interne computer zo kapot maakt. Zonde. Voorkom dat je smartphone vroegtijdig sneuvelt en bescherm het apparaat goed. Bijvoorbeeld met een stevig hoesje, een goede bumper of een extra glazen plaatje ter bescherming van het touchscreen. Zo gaat-ie hopelijk net iets langer mee.

Aanvullende tip

Deze tip valt niet zozeer onder de noemer duurzaamheid, maar je kan je telefoon wel (dagelijks) langer gebruiken. Dit doe je namelijk met een powerbank. Een powerbank is een apparaat waarmee jij je telefoon kunt opladen als je bijvoorbeeld onderweg bent, en er geen stopcontact in de buurt is. Budgeto.nl heeft een informatieve blog hierover geschreven waar je de beste powerbanks van Action en Lidl kunt scoren, ook nog voor een budget prijsje, ideaal.