Veelgestelde vragen over glasvezel

In steeds meer gemeenten wordt glasvezel de standaard. Maar wat moet je doen als glasvezel ook in jouw wijk komt? Of wanneer je wil dat het er komt? Hier vertellen wij je alles over glasvezel, door antwoord te geven op de meest voorkomende vragen!

Wat is glasvezel?

Op de vraag wat is glasvezel is er een duidelijk antwoord. Glasvezel is krachtig internet waarbij data via vezels van glas met de snelheid van het licht wordt uitgewisseld. Dit gaat met een knipperende laser, een slimme techniek zodat je met glasvezel supersnel kunt internetten. Vanwege de hoge snelheid en bandbreedte is glasvezel het netwerk van vandaag én de toekomst. Want alleen glasvezel kan de stijgende datavraag in ons land aan. Dit betrouwbare netwerk hapert geen moment en zorgt ervoor dat al je apparaten snel en stabiel internet hebben.

Op steeds meer plekken in Nederland worden glasvezelverbindingen aangelegd voor internet, tv en telefoonverbindingen. Via deze kabels kan heel snel data verstuurd worden, veel sneller dan bij een kabel- of dsl-verbinding. Een groot voordeel van glasvezelinternet is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde is. Iets versturen gaat dan even snel als iets downloaden.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

De voordelen van glasvezel kunnen je ervan overtuigen dat het de beste keuze is voor jouw situatie.

  1. Snelheid. Een van de meest voor de hand liggende voordelen van glasvezel is dat het razendsnel is. Je kunt vaak tot wel tien keer sneller internetten dan via de kabel. Superhandig voor thuiswerkers en het hele gezin. Grote bestanden downloaden en allemaal te gelijk gamen of streamen in de hoogste kwaliteit? Met glasvezel kan het.
  2. Je eigen verbinding. Een ander voordeel is dat je met glasvezel een eigen verbinding hebt tot in de meterkast. Zo is de verbinding helemaal van jouw huishouden en hoef je deze niet te delen met de buurt zoals bij internet via de kabel. Traag internet is hiermee vergeten tijd, en je weet altijd wie er op je verbinding zit.
  3. Glasvezel is superstabiel omdat er heel veel ruimte is om data te versturen; veel meer dan via de kabel. Hiermee is een haperende, trage verbinding niet meer aan de orde. Ook zal de verbinding niet meer zomaar wegvallen. Hoe groot je bestanden ook zijn, glasvezel kan het goed aan en is daardoor heel betrouwbaar.
  4. Uploaden en downloaden met dezelfde snelheid. Zoals we hierboven al even kort benoemden, is bij glasvezel je upload- en download snelheid gelijk. Een video uploaden of een film downloaden? Het gaat allemaal snel en gemakkelijk.
  5. Werkt in de toekomst. In de toekomst zullen alleen maar meer diensten en producten via internet gaan. Daarom heb je wel een verbinding nodig die dit zal blijven ondersteunen. Voor al deze apparaten is er veel ruimte nodig op je netwerk. Glasvezel is daarvoor de perfecte oplossing.

Wat kost het aanleggen van glasvezel?

Wanneer een hele wijk tegelijk aangesloten wordt, zijn de kosten voor elk huishouden gratis. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening. De kosten voor een aansluiting achteraf wanneer er al wel glasvezel ligt in jouw wijk, maar niet in jouw huis, kunnen variëren van €150 tot €1500. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling.