Logge en starre IT-systemen die nauwelijks met elkaar samenwerken: het is de dagelijkse realiteit in veel organisaties. Het zorgt voor frustraties bij medewerkers én klanten. Maar gelukkig is er een uitweg uit dit ‘IT-drijfzand’. Ontdek hier hoe een recente uitvinding, low code development, je systemen flexibel, koppelbaar en schaalbaar maakt.
Is je bedrijfssoftware te traag?
Hoe groter een organisatie, des te groter de kans dat de IT-omgeving een warboel is van legacy-systemen en nieuwere applicaties. Dat zorgt ervoor dat deze onderdelen slecht met elkaar communiceren en aan efficiëntie veel te wensen overlaten. En dat is jammer, want in een dynamische wereld als deze is het belangrijk om snel data-driven beslissingen te kunnen nemen.
Versnippering zorgt voor verwarring
Elektronicareus Philips is een goed voorbeeld van die versnippering. Voordat Frans van Houten de CEO werd, gebruikte Philips maar liefst zestig verschillende IT-systemen. Ook overheidsdiensten en zorginstanties hebben vaak met een onoverzichtelijk IT-landschap te maken.
Een gebrek aan overzicht creëert een gebrek aan inzicht. Ook lijdt de dienstverlening eronder. In een tijd waarin consumenten en burgers snel (en vanuit huis) geholpen willen worden, ben je een klant kwijt wanneer je niet aan deze basisvoorwaarden voldoet.
Trek je organisatie uit het IT-moeras
Het kan zelfs zó ver gaan dat je als organisatie dreigt te verdrinken in een moeras van IT-oplossingen. Inderdaad: wat als een oplossing werd gepresenteerd, kan in combinatie met andere ‘IT-oplossingen’ tot een draak van een systeem leiden.
De problemen bij de Belastingdienst zijn daar een goed voorbeeld van. Er waren storingen, aangiftes raakten kwijt, betaalgegevens werden onzorgvuldig behandeld en er werden honderden miljoenen euro’s in een mislukt IT-project gestoken.
Het kan ook anders: ontdek low code
IT-systemen die bedoeld waren om in het voordeel van organisaties te werken, dwongen bedrijven en instellingen er uiteindelijk toe om zich naar die systemen te vormen. De omgekeerde wereld, dus.
Gelukkig zijn er interessante ontwikkelingen. Low code is een ware game-changer. Dit is een manier van programmeren waar mensen met programmeerkennis razendsnel software mee kunnen ontwikkelen. In een visuele ‘editor’ stapel je bouwblokken op elkaar waarmee je relatief snel bedrijfssoftware bouwt. Het bouwen en onderhouden is eigenlijk niet veel meer dan het tekenen en updaten van een bouwtekening. De voordelen zijn talrijk:
- What you see is what you get
Bij low-code development is een groot deel van het ontwikkelproces visueel. Enige programmeerkennis is vereist, maar je ziet veel beter wat je nu eigenlijk bouwt.
- Jij bent de baas
Met low code heeft je organisatie veel meer inspraak in de functionaliteiten die worden gebouwd. Begin met de basisfuncties en voeg, naarmate jullie behoeften groeien, eenvoudig meer opties toe. - Razendsnel ontwikkelen
Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat je met een low-code platformveel sneller ontwikkelt dan op de traditionele manier. Onderweg bijsturen is geen enkel probleem. Het resultaat is een flexibel en schaalbaar IT-systeem. - Zet kunstmatige intelligentie in
Slimme organisaties experimenteren met artificial intelligence(AI). Zo kan een algoritme bijvoorbeeld het zoekgedrag en aankoopbesluiten sturen voor maximale omzet. Met low code development voeg je AI-functionaliteiten aan je IT-systeem toe, waarmee je de concurrentie te slim af bent.
Low-code development is de toekomst
Het mag duidelijk zijn dat low-code een interessante ontwikkeling is. Niet alleen dát – het biedt ook nog eens een uitweg uit de IT-jungle waarin veel organisaties zich bevinden. Met low-code development bouw je snel en relatief voordelig een systeem dat precies doet wat jij wilt. Het systeem uitbreiden is geen enkel probleem, want daar is het op berekend.
Low code development is de toekomst, en de toekomst is nu. Dus waar wachten jullie nog op? Stap nu over op deze nieuwe vorm van programmeren, waarmee je organisatie efficiënter en winstgevender wordt.