Verschillende soorten vloeren, en de voordelen 

Ben jij opzoek naar een vloer voor in je woning? Dat kan best een hele zoektocht zijn. Daarom hebben wij de verschillende vloeren voor je op een rij gezet. Met daarbij zowel de voor- als de nadelen. 

Niet iedere vloer is geschikt voor dezelfde ondergrond. Zo heb je misschien te maken met de zon die op jouw vloer schijnt of kies je voor vloerverwarming. Niet alle ondergronden kunnen bijvoorbeeld even goed tegen vloerverwarming. Daarnaast heb je ook te maken met de duurzaamheid van een vloer. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk hoe deze eruit ziet, dus kies jij voor een goede laminaatvloer of een pvc vloer? 

Houten vloer

Dit is misschien wel de oudste vloer die je kan bedenken. Vaak zijn houten vloeren van eikenhout gemaakt. Eén van de voordelen van een houten vloer is dat ze een hele authentieke sfeer geven aan je woning. Vooral wanneer jij een oudere woning hebt hoort dat er helemaal bij. Houten vloeren kan je ook gemakkelijk schoonhouden en ze gaan enorm lang mee wanneer je ze om de paar jaar weer behandeld.

De nadelen van een houten vloer zijn dat je ze wel moet onderhouden, hierdoor is het vaak duurder dan een kunststof vloer. Ook gaan ze niet altijd goed samen met vloerverwarming.

Laminaatvloer

Sinds de komst van laminaat is het misschien wel één van de meest populaire vloersoorten van Nederland geworden. De laminaat vloer bestaat uit verschillende lagen en is geschikt voor mensen met allergieën. Laminaat lijkt vaak op hout, en hierdoor wordt het dan ook veel gekozen. Maar de prijs speelt ook mee, dit is toch wel een groot voordeel van laminaat. Je kan er ook voor kiezen om een vloer van visgraat laminaat in je huis te leggen, iets dat tegenwoordig helemaal hip is!

Helaas kan laminaat niet bijzonder goed tegen vocht. Je kan hiervan lichte beschadigingen krijgen of de planken kunnen in uitzonderlijke gevallen gaan krommen. Daarnaast is een ondervloer ook handig om het geluid te dempen.

Tegels

In de woonkamer zie je tegels nauwelijks meer, maar in de badkamer gebruikt bijna iedereen tegels. Dit omdat je ze makkelijk kan schoon krijgen. Daarnaast zijn tegels vaak slijtvast en kan je ze in allerlei kleuren en maten krijgen. Ook gaan ze goed samen met vloerverwarming.

Een nadeel van tegels is dat ze niet geluidsarm zijn, wat betekent dat je onderburen er flink last van kunnen krijgen. Voegen kunnen ook behoorlijk vies worden en verdienen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt.

PVC vloer

Dit is net als vinyl een voorbeeld van een kunststof vloer. Hij lijkt sterk op een houten vloer en voelt zelfs zo aan. Het voordeel is dat ze goed te combineren zijn met vloerverwarming en ook is het redelijk betaalbaar om een pvc vloer te leggen. Deze vloeren kunnen daarnaast ook nog eens beter tegen vocht dan bijvoorbeeld laminaat.

Het nadeel is dat de vloer een egale basis vereist omdat de planken niet te buigen zijn.

Betonnen vloer

Een betonnen vloer ze je steeds vaker in kantoorpanden, maar is niet iets dat je in een huis snel terug zal zien. Het geeft een mooie moderne look wat vooral in grote ruimte mooi kan staan. 

Het nadeel van een betonnen vloer is toch wel het onderhoud dat erin gaat zitten. Zo heeft hij jaarlijks onderhoud nodig. Ook kan het zijn dat er in de loop der jaren scheurtjes ontstaan.