Waar moet je op letten bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Wil je een investering doen die de groei van jouw bedrijf ten goede komt? Dat kan alleen als je hier genoeg geld voor hebt. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Daarom besluit je mogelijk om de investering voor je uit te schuiven. Toch is dit niet noodzakelijk. Als ondernemer kun je namelijk een zakelijke lening aanvragen om een langlopende investering te financieren. Steeds meer ondernemers ontdekken tegenwoordig de voordelen van zo’n lening en vragen er eentje aan. Mogelijk ben je zelf ook wel enthousiast geraakt. Dien in dat geval gewoonweg een aanvraag in. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het aanvragen van een zakelijke lening.

1. Aflossing
Als je een zakelijke lening afsluit, leen je geld van een geldverstrekker. Uiteraard wil deze partij zijn geld terugkrijgen. Daarom spreek je bij het afsluiten van de lening een bedrag af dat je maandelijks terugbetaalt. Hoeveel je terug moet betalen, hangt af van de looptijd en de hoogte van het bedrag dat je leent. Leen je 100.000 euro en kies je voor een looptijd van 36 maanden? Dan komt dit neer op een maandelijks bedrag van ongeveer 2777 euro. Wanneer je voor een looptijd van 60 maanden kiest, dien je iedere maand om en nabij de 1666 euro af te lossen. Bereken altijd eerst of je het geld kunt missen voordat je een zakelijke lening aanvraagt.

2. Rente
Wie denkt dat het maandelijkse bedrag alleen uit aflossing bestaat, heeft het mis. Je krijgt namelijk ook te maken met rente. Dankzij de rente is het voor een geldverstrekker financieel aantrekkelijk om jou geld te lenen. Nu ben je vast en zeker benieuwd naar de hoogte van deze rente. Helaas kunnen we dit niet op voorhand zeggen, want de rente bedrijfslening is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kijkt een geldverstrekker bijvoorbeeld naar het rentepercentage van dat moment. Daarnaast wordt het risicoprofiel van jouw onderneming in kaart gebracht. Bedrijven met een heel goed risicoprofiel krijgen te maken met relatief lage risicokosten. Bestempelt een geldverstrekker het risicoprofiel van jouw onderneming als gemiddeld? Dan betaal je relatief veel risicokosten, waardoor de rente hoger uitvalt.

3. Looptijd
Naast de aflossing en rente doe je er goed aan om ook naar de looptijd van een zakelijke lening te kijken. Voordat je op zoek gaat naar een zakelijke lening, moet je weten dat de maximale looptijd van deze zakelijke financiering 5 jaar is. Als je voor de maximale looptijd kiest, moet je het geleende geld binnen 5 jaar terugbetalen. Op het eerste oog lijkt het misschien interessant om voor de langst mogelijke looptijd te kiezen. Toch is dit niet altijd het geval. Jouw maandlasten vallen weliswaar lager uit, maar je betaalt ook rente over een langere periode. Hierdoor kan een zakelijke lening onderaan de streep aanzienlijk meer kosten dan wanneer je voor een korte(re) looptijd kiest.

4. Voorwaarden
Wil je een langlopende investering zakelijk financieren? Dan overweeg je mogelijk een zakelijke lening af te sluiten. De meeste ondernemers kijken hierbij alleen naar het financiële plaatje. Hier valt wat voor te zeggen, maar verstandig is het allerminst. Het is namelijk ook belangrijk om je in de voorwaarden van de lening te verdiepen. Sommige ondernemers denken dat de voorwaarden bij iedere geldverstrekker hetzelfde zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Door je in de voorwaarden te verdiepen, voorkom je dat je in een later stadium voor verrassingen komt te staan.