Wat doet een lichtjockey eigenlijk?

Soms zijn er van die beroepen waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Waarvan je ergens het idee hebt dat je zou moeten weten wat het inhoudt, maar het in geen mogelijkheid zou kunnen uitleggen aan je vrienden. Eén van die beroepen is bijvoorbeeld het beroep van een lichtjockey. Hoewel deze mensen werk leveren waar je ongetwijfeld meerdere keren mee in aanraking bent geweest, is de kans groot dat jen iet precies weet wat ze doen. Om daar verandering in te brengen, bespreken we in dit artikel wat een lichtjockey precies doet. Zou het werk wat voor jou zijn?

Middelen

Lichtjockeys werken natuurlijk ook met hun eigen type accessoires. Hun werkwereld kent weer een totaal ander jargon dan andere branches. Als je niet als lichtjockey werkt zou het heel goed kunnen zijn dat je nooit van de term ‘dip switch schakelaar’ gehoord hebt, maar toch is dit een belangrijk accessoire voor veel lichtjockeys. Zo’n dip switch schakelaar kun je namelijk handmatig bedienen en deze schakelaar zit met meerdere switches op één paneel. Ze worden door lichtjockeys vaak gebruikt om verlichtingsunits aan te kunnen geven welke DMX kanalen gebruikt dienen te worden.

Werkplekken

De plaats waar je lichtjockeys kan tegenkomen kan enorm variëren. Een lichtjockey stamt af van de wat algemenere belichtingstechnicus; dat is waar de term van origine vandaan komt. Als lichtjockey kun je op verschillende plekken worden ingezet, maar het meest gebruikelijke is toch wel een evenement of show. Hier worden lichtjockeys ingezet om met lichten de meest speciale effecten te kunnen creëren. Denk maar eens aan Beyoncé’s grote Homecoming show. Dat had nooit hetzelfde kunnen zijn wanneer er één simpele spot op haar gericht was. Lichtjockeys spelen met visuele effecten en maken de ervaring van een show totaal anders.

Wat heb je nodig?

Wat heb je eigenlijk nodig om als lichtjockey aan de slag te kunnen gaan? Ten eerste moet je oog kunnen hebben voor detail en de kleine dingen kunnen zien in je werk. Daarnaast moet je timing goed zijn. Het helpt dus erg als je punctueel bent. Daarnaast moet je kunnen samenwerken. Als lichtjockey verleen je namelijk jouw talent en dienst aan de productie van een show, dus het helpt enorm als je goed bent in communiceren en luisteren naar andermans wensen. Overigens werkt het ook zeker mee als je muzikaal aangelegd bent: in de meeste gevallen moet het licht namelijk synchroon lopen met de muziek en om deze momenten juist te kunnen inschatten, helpt het zeker als je een beetje verstand hebt van muziek.

Als lichtjockey heb je niet bepaald een 9 tot 5 baan, daar moet je dus wel van houden. Je diensten zijn waarschijnlijk vaak in de avond en dat betekent een afwijkend ritme van veel andere werkende mensen. Daarnaast is het voor lichtjockeys of belichtingstechnici ook belangrijk dat ze technisch zijn aangelegd. We noemden de dip switch schakelaars al even. Deze zijn bijvoorbeeld een goed voorbeeld van het type accessoire waar je als lichtjockey gebruik van maakt. Spreken deze technische snufjes jou allemaal wel aan? Dan zou je zeker kunnen overwegen om te solliciteren op de functie van lichtjockey.