Wat gebeurt er met social media accounts als je overlijdt?

Het is niet het eerste waar je aan denkt als iemand komt te overlijden, maar wel iets wat tegenwoordig geregeld moet worden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de accounts van iemand die overleden is?

Digitale kluis

Tegenwoordig heeft iedereen wel een aantal social media accounts, met een beetje pech zijn alle wachtwoorden anders. Misschien weet je dat deze persoon een digitale kluis had met alle wachtwoorden en adressen van zijn of haar accounts. In dat geval kan jij of een familielid in deze kluis komen, op de sites inloggen en de accounts opheffen.

Begrafenisverzekering

Als de overledene een begrafenisverzekering had afgesloten, wordt er automatisch al een heleboel geregeld. Het kan zijn dat de overledene zijn wensen met de uitvaartondernemer heeft besproken en daarin ook heeft gedacht aan een digitale kluis voor zijn of haar accounts en profielen.

Als de overledene geen mapje had met daarin alle e-mailadressen en wachtwoorden zal je het toch anders aan moeten pakken. Gelukkig zijn de meeste platforms makkelijk te bereiken als het om een kwestie van overlijden gaat.

Facebook

Het account van Facebook kan opgeheven worden via je eigen account. Als u ‘Speciaal verzoek tot verwijderen account’ invult, kunt u kiezen voor het verwijderen van het profiel of het Fecbookprofiel een herdekingstatus te geven. U kunt het zelf voor uw nabestaanden makkelijker maken door nu al een contactpersoon aan te geven bij Facebook. Na het overlijden kan deze persoon voor uw profiel zorgen.

Instagram

Ook Instagram heeft een optie om het profiel op te heffen of een bepaalde status te geven. Instagram is natuurlijk een mooie persoonlijke foto’s van uw dierbare. Als u deze (nog) niet kwijt wil, kunt u ervoor kiezen om een herdenkingsstatus te geven aan het profiel van de overledene. Wanneer u voor een van deze opties kiest, is het wel van belang om een bewijs van overlijden mee te sturen met het aanvraagformulier. Meestal volstaat een foto van een overlijdensbericht ook al.

Herdenkingsstatus

Het klinkt als een mooi alternatief, maar wat houdt een herdenkingsstatus in? Een profiel met een herdenkingsstatus ziet er niet anders uit dan een gewoon profiel. Het account is als het ware op ‘non-actief’ gezet. Het profiel kan niks meer en ontvangt ook niks meer. De vind-ik-leuks, volgers en berichten komen niet meer binnen bij het account. Het is simpelweg nog te zien voor degenen die deze persoon al volgden. Ook worden profielen met de herdenkingsstatus niet meer weergegeven bij suggesties of verkennen.

Twitter en Linked-In

De accounts voor twitter en Linked-In kunnen ook verwijderd worden na het overlijden van iemand. Hier is het alleen mogelijk om het account te verwijderen. Bij beide sites is het aanvraag formulier in het engels. Kies voor ‘Removal of a deceased members profile’.

Laatste bericht

Om er zeker van te zijn dat jouw Facebook-vrienden een laatste bericht van jouw hand kunnen lezen, kan je alvast een laatste bericht voor ze typen. Dit kan met de app ifidie. Op deze manier kan je je dierbare nog een laatste boodschap toesturen na je overlijden.