Wat houdt een zakelijk doorlopend krediet precies in?

Op het gebied van zakelijk financieren heb je als ondernemer genoeg om uit te kiezen. Je kunt een zakelijke lening aanvragen, maar deze financieringsvorm sluit niet altijd goed aan op jouw persoonlijke situatie. In dat geval is zakelijk krediet misschien meer iets voor jou. Als je niet bekend bent met deze financieringsvorm, wil je hier waarschijnlijk eerst wat meer over weten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een zakelijk doorlopend krediet.

Wat is zakelijk krediet?
Voordat we verder ingaan op zakelijk doorlopend krediet is het wel makkelijk om te weten wat dit precies is. Wanneer je als ondernemer zakelijk krediet aanvraagt, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor je. Zij storten het bedrag dat je wilt lenen hierop. Doordat jij toegang tot de rekening krijgt, kun je geld opnemen wanneer je het nodig hebt. Dit kan op ieder gewenst moment, net zolang tot het bedrag op is. Zakelijk doorlopend krediet heeft bij de meeste geldverstrekkers een standaard looptijd van 36 maanden. Aan het eind van de looptijd wordt gekeken of het krediet verlengd kan worden.

Wanneer zakelijk krediet aanvragen?
Nu je weet wat zakelijk doorlopend krediet is, kun je voor jezelf bepalen of dit iets voor jou is. Om een weloverwogen keuze te maken, kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent waar zakelijk krediet precies voor gebruikt wordt. De meeste ondernemers vragen dit aan om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Daarnaast worden er regelmatig dagelijkse uitgaven voor een bedrijf mee betaald. Voor een bedrijfsovername of uitbreiding is zakelijk krediet minder geschikt. Voor een dergelijke investering kun je beter een zakelijke lening aanvragen. Eén van de grootste voordelen van zakelijk krediet is dat je niet langer hoeft te wachten op openstaande facturen. Doordat er geld voor je klaar staat kun je namelijk bewegen op momenten dat je kansen ziet. Je bent dus veel minder afhankelijk van andere partijen.

Hoe zit het met aflossen?
Wie voor zakelijk krediet kiest, sluit een lening af. Doordat je geld van een ander gebruikt, betekent dit dat je het terug moet betalen. Dit doe je door maandelijks af te lossen. Wanneer jij je keurig aan de betalingsverplichting houdt, is het zakelijk krediet aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Geld dat je tussentijds aflost, kun je overigens wel weer opnieuw opnemen. Dit is één van de grootste verschillen met een zakelijke lening.

Zakelijk krediet en rente
Omdat je geld leent als je voor zakelijk krediet kiest, krijg je te maken met rente. Bij deze financieringsvorm betaal je alleen geen rente over het hele bedrag dat je leent. Een geldverstrekker brengt namelijk alleen rente in rekening over het geld dat je opneemt. De hoogte van de rente hangt af van de rentestand en de geldverstrekker waarbij je zakelijk krediet aanvraagt. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je telkens een andere rente betaalt. Bij het afsluiten van zakelijk krediet wordt de rente doorgaans namelijk vastgezet. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent.