Wat is de kracht van een grafisch ontwerper?

Door allerlei online designprogramma’s is het mogelijk om zelf in de huid te kruipen van een grafisch ontwerper. Van programma’s als Canva en Inkscape tot professionelere software als Adobe Illustrator en Sketchup: voor iedereen staan deze programma’s tot hun beschikking.

Toch is het te kort door de bocht om nu te denken dat je beter zelf aan de slag kunt gaan met een huisstijl, logo en marketing. Grafisch ontwerpers hebben een jarenlange opleiding gevolgd om unieke designs te maken en hebben kennis van de branche. Geen gek idee dus om twee keer over dit besluit na te denken.

Waarom een grafisch ontwerper inhuren?

Grafisch ontwerpers zijn als een vis in het water als zij zich bezighouden met ontwerpen. Zij beschikken dan ook over jarenlange ervaring en specialistische kennis over design en de bijbehorende markt. Wie daarom een grafisch ontwerper inhuurt, haalt heel wat kennis en kunde in huis die je normaliter niet tot je beschikking hebt. Hoewel het alleen daarom al verstandig is om de expertise van een grafisch ontwerper in te schakelen, zal de grafisch ontwerper het ontwerp in alle mogelijke bestandstypen aanleveren en geen fouten bevatten. Is dit laatste het geval, dan kun je altijd terugkomen bij de designer om het aan te laten passen. Verder houdt deze specialist te allen tijde in gedachten wat de merkidentiteit moet zijn en hoe er naar het eindresultaat toegewerkt zal worden.

Hoe huur je een grafisch ontwerper in?

Een grafisch ontwerper kun je op verschillende manieren benaderen. Misschien ken je via via wel iemand die gespecialiseerd is in dit vakgebied of benader je een ontwerper via zijn of haar eigen website. Desondanks is het gebruikelijker dat een grafisch ontwerper via een designbureau aan de slag gaat, waardoor het aan te raden is om met een vergelijkbaar bureau in contact te komen. Zij kunnen je namelijk niet alleen in contact brengen met een expert, maar weten je ook te adviseren over hetgeen dat jij voor ogen hebt. Zo kan een ontwerpbureau vaak een creatief ontwerpproject starten, waarbij er niet alleen een logo ontworpen wordt, maar ook een gehele huisstijl en flyers bijvoorbeeld. Door de uiteenlopende kennis op het gebied van design, kun je het zo gek niet bedenken of er kan een grafisch ontwerp van gemaakt worden.

Toch liever zelf aan de slag…

Ga jij toch liever zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen logo of huisstijl, omdat je denkt dat je het zelf beter kunt of er simpelweg geen budget voor hebt? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een (betaald) ontwerpprogramma om tot mooie resultaten te komen. Zo maken amateur-Instagrammers gebruik van de app Canva, die precies het juiste formaat selecteert voor jouw ontwerp om vervolgens met behulp van templates stories en posts te maken. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Inkscape of Corel ontwerpsoftware. Probeer meerdere ontwerpprogramma’s uit om erachter te komen welk programma het beste bij je past of welke de juiste functies biedt om te ontwerpen wat je graag wil ontwerpen!