Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en waarom is het belangrijk om te hebben?

Misschien heb je al jaren een aansprakelijkheidsverzekering? Direct afgesloten toen je bijvoorbeeld ging samenwonen of omdat je een inboedelverzekering afsloot? Of heb je er helemaal nog geen eentje? In deze blog leggen we je precies uit wat een aansprakelijkheidsverzekering is en waarom het belangrijk is om er eentje te hebben!

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die jij hebt veroorzaakt bij iemand anders. Dat kan gaan om lichamelijk letsel, maar ook om de spullen van iemand anders. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je vaak over de hele wereld verzekerd. Maar ook gezinsleden, logés en huisdieren kunnen schade veroorzaken.

Verzekeringsmaatschappij als tussenschakel

Een aansprakelijkheidsverzekering is trouwens niet verplicht. Maar als jij de schade veroorzaakt, dan moet je volgends de wet wel betalen. En een kleine schade kan soms al flink in de kosten lopen. Daarom ben je bijvoorbeeld bij FBTO verzekerd tot wel €1.500.000,-. En moet er iemand langskomen om de schade op te nemen? Dan vergoedt deze verzekeringsmaatschappij die kosten ook.

Naast dat jij de kosten niet hoeft te betalen, is een aansprakelijkheidsverzekering ook heel prettig omdat de verzekeringsmaatschappij als een tussenschakel kan fungeren. Op deze manier helpt een verzekeringmaatschappij bijvoorbeeld om het conflict tussen beide partijen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk op te lossen.

Vergoedingen

Wat wordt er dan allemaal vergoed? Schade aan iemand anders en aan de spullen van iemand anders. Schade dat in het buitenland is gebeurd, maar ook de schade die logés en huisdieren hebben veroorzaakt. Wat wordt er niet vergoed? Schade die je natuurlijk met opzet veroorzaakt. Ook schade tijdens je werk of met de auto wordt niet vergoed. Daar zijn tenslotte weer andere verzekeringen voor.

Andere voordelen:

  • Je bent wereldwijd verzekerd.
  • Studerende kinderen die op kamers wonen? Die zijn ook gewoon mee verzekerd.
  • Onhandige kat of een drukke hond? Schade door huisdieren wordt ook verzekerd door FBTO.
  • Komt je neefje logeren en gaat er iets kapot? Je aansprakelijkheidsverzekering dekt het.

Kosten

Wil jij weten wat je per maand of per jaar moet betalen voor een aansprakelijkheidsverzekering? Je kunt online jouw premie berekenen. Het is namelijk afhankelijk van de gezinssamenstelling wat de kosten zijn.