Ben jij op zoek naar een installatiekabel? Maar weet je niet precies wat het inhoudt? De ene elektrische kabel is tenslotte de andere niet. Je moet goed weten welke kabel je op welke plaats kunt gebruikt. In deze blog leggen wij jou alles uit over installatiekabels en wat daarbij komt kijken. Want wist je dat een installatiekabel ook wel een XMvk-kabel wordt genoemd? Je moet het maar weten!
Allereerst is het goed om te weten waarvoor een installatiekabel dient. Want ga je aan de slag met elektriciteit dan wil je dat de elektriciteit jouw apparaten bereikt. Daarom gebruik je deze kabel voor het aansluiten van elektriciteit. Je zorgt met deze kabel er dus voor dat de elektriciteit van buiten boven de grond wordt geëxporteerd.
Elektriciteitsdraden vs. elektriciteitsaders
Als je een installatiekabel goed bestudeert, zie je dat deze kabel uit meerdere draden bestaat. Dit noemen we elektriciteitsdraden. Deze worden beschermd door de dikke, rubberen mantel van isolatiemateriaal: de installatiekabel.
Er bestaan meerdere soorten kabels. Zo kun je kiezen uit twee-, drie-, vier- of zelfs vijfaderige kabels. Ader is een ander woord voor deze interne kabels. Welke je precies nodig hebt, ligt aan de hoeveelheid verlichtings- en elektrapunten die je gaat creëren. YMvK Dca 3 G 1,5 mm² GY of misschien toch een YMvK Dca 3 G 2,5 mm² GY? Het is belangrijk dat jij je bij het uitzoeken van installatiekabels goed laat adviseren. Zo weet je zeker dat jouw project veilig verloopt.
Waar moet je opletten?
Als je van huis uit geen elektricien bent, vergt het werken met elektriciteit extra aandacht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd de stroom uitschakelt. Je wilt tenslotte geen oplawaai krijgen. Daarnaast wordt de maximale toelaatbare stroomsterkte bepaald door de doorsnede van de elektriciteitsdraden en de kabel. Onderzoek dus goed of dit genoeg is voor jouw project.
En, niet geheel onbelangrijk, de installatiekabel bevat een maximale belasting van 4600 watt. Het is belangrijk dat je jouw bron niet overbelast door hierover heen te gaan. Let erop dat je deze kabel niet in een kabelgoot gebruikt en bundel ze niet samen met andere kabels. Een installatiekabel beschikt namelijk niet over genoeg isolatie. Het laatste wat je wilt, is kortsluiting met brand tot gevolg.