Wat is een slimme koelkast? Dit moet je allemaal weten

Alles in een woning wordt vandaag de dag steeds slimmer. Je kunt tenslotte alles met je telefoon regelen. Rolluiken die omhoog kunnen, lampen aan en uit, verwarming hetzelfde verhaal. En je kunt zelfs Google vragen om muziek aan te zetten. Maar wist je dat zelfs de koelkast slimmer wordt? Wij leggen je uit wat een slimme koelkast doet.

Een slimme koelkast noemen we ook wel smart fridge of een refrigerator, dit betekent koelkast in het Engels. Maar wat doet het? Of beter gezegd: wat is de aanwinst in jouw woning? Een slimme koelkast vertelt je welke boodschappen je nodig hebt, bijvoorbeeld omdat iemand het laatste pak melk heeft gemaakt. Maar het vertelt je ook dat er een broccoli ligt weg te kwijnen in de la. Dat betekent dus direct minder voedselverspilling. Goed voor je portemonnee en nog beter voor het milieu.

Maar hoe werkt zo’n koelkast?

In een slimme koelkast zitten camera’s. Deze leggen vast wat er in je koelkast staat maar je koelkast zet deze foto’s ook in een applicatie. Hierdoor kun je dus makkelijk, zonder je koelkast te openen, zien wat er nog in staat. Zelfs als je al in de winkel staat en even wil checken of je nog een potje pesto hebt staan. En de app stuurt jou een bericht als iets dreigt op te raken.

Vul je voorraad aan

Je kunt dus je voorraad aanvullen met deze koelkast. Maar je koelkast kan je ook inspiratie geven op het gebied van eten. Bijvoorbeeld omdat je nog een aantal ingrediënten hebt liggen waarmee je een lekkere gezonde maaltijd kunt koken. Zeker in combinatie met het voorkomen van bederf voedsel, maakt dit een slimme koelkast een uitkomst. Je kunt houdbaarheidsdata gemakkelijk inscannen via de app.

In de toekomst kun je zelfs boodschappen doen via de koelkast. In Amerika kun je zelfs jouw voorraad aanvullen door je boodschappenlijst direct door te sturen naar de supermarkt. In Nederland is deze ontwikkeling nog niet gedaan, omdat er wel een supermarkt in de buurt moet zijn die mee gaat in deze ontwikkeling.

Bekijk de voedselinname van je gezin

Als je wil kun je ook de voedselinname van het gezin in de gaten houden via de applicatie. Zodat je kunt zien of iedereen gezonde keuzes maakt, ook als je niet thuis bent! De slimme koelkasten zijn flink in ontwikkeling. Of er binnenkort al in elk gezin zo’n slimme koelkast staat, hangt af van hoe snel deze koelkasten naar Nederland worden gehaald door LG en Samsung.