Wat is een smart city? Is Amsterdam een slimme stad?

Of je nou in Amsterdam woont of niet, bijna niemand ontkomt aan de charmes van de Amsterdamse grachten of de Jordanese gezelligheid. Met de huidige Corona-perikelen is de stad wel een stuk meer uitgestorven dan normaal, maar dat mag de pret niet drukken. De laatste jaren veranderen steeds meer steden in ‘smart cities’. Maar: wat is dit precies en is er een kans dat Amsterdam dit binnenkort ook wordt? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Smart cities

Smart cities, of wel slimme steden, zijn echt de steden van de toekomst. Misschien dacht je het al, maar smart cities hebben alles te maken met slimme technologie zoals je die ook bij smartphones, smartphones of zelfrijdende auto’s ziet. Door middel van slimme technologie kunnen steden slimmer en daarmee efficiënter worden.

aanplakbord, architectuur, avond

Parkeren in Amsterdam

Een heel goed voorbeeld om te laten zien hoe handig het zou zijn als Amsterdam een smart city zou worden illustreren we aan de hand van het parkeerprobleem in de stad. Omdat de parkeerplakken nogal *ahum, zacht uitgedrukt* schaars zijn, ben je soms tientallen minuten op zoek naar een parkeerplek. Maar als iedereen dit doet, wordt er onnodig veel veel CO2 uitgestoten. Met slimme technologie zou iedereen precies kunnen waar nog een parkeerplekje over is, wat praktisch zou zijn voor alle partijen.

Slimme oplossingen

Een bedrijf als Alfen wordt gezien als één van de grote op het gebied van slimme oplossingen. Hoewel Alfen dat vooral doet met slimme energie netwerken (de zogenaamde smart grid), zijn er in Amsterdam naast energie nog veel meer slimme oplossingen voor alledaagse problemen te bedenken. Pieter Ballon, auteur van een boek over Smart Cities, sprak in een interview: “Amsterdam heeft zeker de troeven in handen voor een smart city. Als je naar de Lage Landen kijkt, is Amsterdam een van de eerste steden geweest die aangaf ‘slimmer’ te willen worden en een reeks initiatieven samenbracht onder die noemer. Het opvallende is, dat veel initiatieven die in Amsterdam tot stand kwamen, uit verschillende hoeken kwamen. Aan de ene kant waren het bedrijven die iets ondernamen, maar aan de andere kant ook onderzoeksgroepen en organisaties.”

Er valt veel te bereiken met smart cities. Denk bijvoorbeeld aan slimme lantaarnpalen. Hier wordt momenteel geëxperimenteerd rondom de Johan Cruiff Arena. Ze werken op bewegingssensor en besparen zo energie.

Conclusie

Amsterdam is er nog niet, maar is wel hard op weg om een slimme stad te worden. Wij zullen de ontwikkelingen in ieder geval goed in de gaten houden.