Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

Een VPN – Virtual Private Network, zorgt voor een beveiligde internetverbinding. Al het internetverkeer wordt versleuteld, zodat er voor niemand zichtbaar is wat je online doet. Je bent dus anoniem op het internet en je IP-adres én locatie zijn dus niet zichtbaar. De zogenoemde versleutelde tunnel houdt veel hackers en cybercriminelen tegen, ook op openbare Wi-Fi. Als je in het buitenland bent, dan kun je door VPN ook toegang krijgen tot websites en online diensten die normaal gesproken geblokkeerd zijn. Dit komt omdat je je locatie kan wijzigen en hierdoor een ander IP-adres krijgt.

 

Hoe werkt het nou precies?

Als eerste maak je een keuze voor een aanbieder en sluit je een abonnement af. Daarna download je de VPN-software en kies je de server waarmee je wilt verbinden. VPN doet hierna de rest.

De VPN-software versleuteld dus je internetverkeer en stuurt jouw data over een beveiligde verbinding naar de VPN-server. De genoemde data gaat eerst langs jouw internetprovider, maar deze kan niet meekijken omdat alles versleuteld is.  De VPN-server ontvangt jouw versleutelde informatie en zorgt ervoor dat deze data weer leesbaar wordt. Vervolgens stuurt de VPN-server het internetverkeer weer verder het internet op, richting de eindbestemming. 

De VPN-server communiceert namens jou met het internet en zorgt dat al het inkomende internetverkeer dat voor jou bedoeld is, via de VPN-server bij jou terecht komt. Dit wordt uiteraard eerst versleuteld en dus op een veilige manier naar je toegestuurd. De software op jouw eigen apparaat zorgt ervoor dat deze ‘sleutel’ er weer af gaat zodra het bij je terechtgekomen is, zodat je het kunt inzien.

 

De grootste voordelen op een rij

Er zijn een aantal grote voordelen als je VPN gaat gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn het anonieme online kunnen zijn, de veiligheid van het op deze manier rondsurfen en de vrijheid met betrekking tot het omzeilen van online censuur en blokkades. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden voor gratis VPN!

  • Anoniem op internet
    Dankzij je IP-adres kan heel veel worden achterhaald. Dit is omdat je IP-adres uniek is voor jouw internetverbinding. Een soort online postcode, welke aangeeft wie je bent en waar je je bevindt. Een VPN verbergt je IP-adres en locatie omdat het internetverkeer wordt omgeleid via een externe server. Jouw handelingen op het internet worden gekoppeld aan het IP-adres van de VPN-server, wat er dus voor zorgt dat je niet geïdentificeerd kan worden door bijvoorbeeld overheden, websites, internetcriminelen en opsporingsinstanties. Je daadwerkelijke locatie is dus ook niet te zien. 
  • Beveiliging tegen hackers
    Een VPN-netwerk versleuteld het dataverkeer door middel van hele sterke encryptieprotocollen, waardoor het aflezen en onderscheppen van jouw data een heel stuk lastiger wordt. Het wordt dus een stuk complexer om als cybercrimineel te zien wat iemand allemaal uitspookt, met een VPN ertussen. Het is overigens geen allesomvattende bescherming tegen cybercriminelen. Het is aan te raden om een VPN te combineren met een goed antivirus programma, omdat ze elkaar goed aanvullen op verschillende vlakken.
  • Publieke Wi-Fi wordt veiliger
    Als je op een openbaar netwerk zit, loop je grotere risico’s. Als je een VPN gebruikt versleutel je alle gegevens die je het openbare netwerk opstuurt. Hackers zullen hier geen internetgegevens inzien, maar een hoop tekens, welke de versleutelde data vormen. Jouw gegevens en wachtwoorden zijn niet terug te vinden.
  • Censuur en blokkades tegengaan
    In sommige landen is er een censuur op bepaalde internetactiviteiten. Denk hierbij aan streamingsdiensten en social media. Een VPN leidt het internetverkeer om via een server in een land naar keuze. Je veranderd hiermee dus je ‘digitale locatie’. Het lijkt dan dus alsof je in een ander land zit, wat ervoor kan zorgen dat je censuur en blokkades kunt omzeilen.
  • Digitaal persoonsdossier voorkomen
    Je weet vast wel dat Facebook al je gegevens verzameld, zodat ze passende advertenties kunnen laten zien. Deze informatie verkopen ze vervolgens door aan andere adverteerders, dus hoe lekker is het als je dat kunt voorkomen. Een anonieme VPN-verbinding maakt het ze een stuk lastiger om een digitaal persoonsdossier op te bouwen. Je privacy is dus beter beschermd en je komt minder ‘gepersonaliseerde’ advertenties tegen.
  • Veilig vanuit huis werken
    Steeds meer bedrijven kiezen ook voor een VPN-netwerk, zodat hun werknemers op een veilige manier vanuit huis kunnen werken.