Wat is een werkkapitaalfinanciering?

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een financiering voor jouw bedrijf, ontdek je al snel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Een zakelijke lening is waarschijnlijk de bekendste zakelijke financiering, maar je kunt ook een werkkapitaalfinanciering aanvragen. Deze financieringsvorm doet bij jou mogelijk niet direct een belletje rinkelen, maar toch zijn er behoorlijk wat ondernemers die er gebruik van maken. Ben je benieuwd wat dit voor financiering is? Lees dan snel verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een werkkapitaalfinanciering.

Werkkapitaalfinanciering vs zakelijk krediet
Naast een zakelijke lening kun je als ondernemer ook zakelijk krediet aanvragen. De kans is groot dat je hier weleens van gehoord hebt. In dat geval weet je ook wat een werkkapitaalfinanciering is. Zakelijk krediet wordt namelijk ook wel een werkkapitaalfinanciering genoemd. Wanneer je als ondernemer voor deze financieringsvorm kiest, zet een geldverstrekker geld voor je klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Omdat het hier om geleend geld gaat, moet je dit terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een gedeelte van het bedrag af te lossen. Het grote voordeel van een werkkapitaalfinanciering is dat je afgelost geld weer opnieuw op kunt nemen als je het nodig hebt. Bij een zakelijke lening is dit niet mogelijk.

Waar gebruik je een werkkapitaalfinanciering voor?
Je weet nu hoe een werkkapitaalfinanciering in elkaar zit, maar wanneer kies je eigenlijk voor deze financieringsvorm? Veel ondernemers gebruiken zakelijk krediet vooral om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor hun bedrijf te betalen. Zo is het niet langer een probleem als je even krap bij kas zit en je een leverancier moet betalen. Je richt je dan simpelweg tot de werkkapitaalfinanciering. Verder kun je zakelijk krediet gebruiken voor het aanvullen van de voorraad, investering in een marketingcampagne of onderhoud aan machines.

Rente over zakelijk krediet
Omdat een werkkapitaalfinanciering een lening is, krijg je te maken met rente. Je betaalt hier overigens geen rente over het hele bedrag, maar alleen over het geld dat je opneemt. Dit maakt een werkkapitaalfinanciering interessant voor veel ondernemers. In tegenstelling tot een zakelijke lening staat de rente bij zakelijk krediet overigens niet vast. Wij kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoeveel rente je betaalt voordat je deze financiering aanvraagt. Het rentepercentage dat berekend wordt is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij een bank.

Werkkapitaalfinanciering aanvragen 

Ben je enthousiast? Dan wil je zelf mogelijk wel een werkkapitaalfinanciering aanvragen. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, vraag jij je mogelijk af hoe dit in zijn werk gaat. Gelukkig is het niet al te ingewikkeld. Je hoeft er de deur namelijk niet voor uit. Bij veel geldverstrekkers kun je tegenwoordig online een werkkapitaalfinanciering aanvragen. Vaak hoef je hiervoor alleen de bij- en afschrijvingen en de jaarrekening te uploaden. Op basis hiervan ontvang je een aanbod op maat. Als je dit aanbod accepteert, dien je extra gegevens aan te leveren. Zodra je dit gedaan hebt, teken je het contract en kun je jouw werkkapitaalfinanciering gebruiken.