Wat is geoblocking en hoe kom je hier onderuit?

Diensten als Netflix, Amazon Prime en Disney+ hebben niet in alle landen dezelfde content. Dat heeft vaak te maken met uitzendrechten van bepaalde films of series, of omdat ze ze (al dan niet tijdelijk) exclusief aan willen bieden in een bepaald land of regio. Dit doen ze door geoblocking. En dat is erg vervelend als het nieuwe seizoen van jouw favoriete serie al wel in de VS te kijken is, maar niet hier. Hoe werkt geoblocking precies, en kun je hier omheen? Wij leggen het hier uit!

Wat is geoblocking?

Met geoblocking, of een geoblokkade, kunnen aanbieders dus bepalen welke content in welk land of regio beschikbaar is. Series of films op Netflix bijvoorbeeld, maar ook aanbieders van videogames maken hier gebruik van. Ook webshops kunnen hiermee hun aanbod (en prijzen) per regio of land aanpassen.

Dit kunnen ze doen op basis van de door jouw ingevulde gegevens als je een account aanmaakt, maar ze hebben ook een andere methode. Wanneer jij verbinding hebt met internet, stuur je een IP-adres mee. Dat adres is gekoppeld aan een provider en geeft daarmee dus jouw locatie bloot. Zo kunnen de aanbieders dus precies zien waar jij zit en daarop hun aanbod aanpassen.

Kun je geoblocking omzeilen?

Stel dus dat je die ene serie of film graag wil zien, of dat ene spel wil spelen. Of dat je het beste aanbod met de laagste prijzen wil vergelijken, zonder dat je gehinderd wordt door een IP-adres dat zegt dat je je in Nederland bevindt. Kan dat? Het antwoord is kort en bondig: ja, dat kan. Hoe? Door gebruik te maken van VPN.

VPN staat voor Virtual Private Network en biedt jou de mogelijkheid om veilig en anoniem gebruik te maken van internet waarbij onder andere je IP-adres en dus je locatie afgeschermd wordt. Enkel het IP-adres van de VPN-server waarmee jij verbonden bent, wordt getoond. En die server kan vrijwel overal ter wereld staan, zodat het kan lijken dat je je in de VS bevindt bijvoorbeeld, zonder dat je je huis hoeft te verlaten.

Voordelen van VPN

Het omzeilen van geoblocking is dus een voordeel van het gebruik van VPN. Maar het gebruik heeft nog andere voordelen:

  • Het veranderen van je locatie als je op reis bent. Zo kun je bijvoorbeeld je vertrouwde tv in Nederland blijven bekijken, waar je je ook ter wereld bevindt. Ook omzeil je bijvoorbeeld censuur op bepaalde websites en media in strenge landen.
  • Bescherm je privacy, waar je ook bent. Dus ook als je verbinding maakt met een openbaar (onbeveiligd) netwerk bijvoorbeeld, of wanneer je bestanden deelt.

Het gebruik van VPN is dus soms gewoon handig, maar het is vooral veilig en je kunt er anoniem mee op internet. En vooral dat laatste is een groot voordeel in een tijd waarin cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt en niet alleen bedrijven maar ook steeds vaker particulieren treft. Wanneer ze je gegevens niet kunnen zien, kunnen ze deze ook niet stelen en misbruiken. Dat klinkt niet alleen logisch, dat is het ook.