Wat is het meest betrouwbare betalingssysteem?

iDeal, PayPal en Afterpay. Het zijn stuk voor stuk betalingssystemen die je in vrijwel alle Nederlandse webshops voorbij ziet komen. Maar hoe veilig zijn al deze methodes? En welke is het meest betrouwbaar van allemaal? We nemen de verschillende kenmerken met je door en trekken aan het eind van dit artikel een conclusie.

iDeal

De betaalmethode van iDeal is gebaseerd op de internetbankieromgeving van jouw eigen bank. Het is dus ook voorzien van de dezelfde beveiligingstechnieken. Dat jij veilig transacties kunt verrichten, is niet alleen in jouw belang, maar ook in dat van de bank. Zij doen er dus ook alles aan om de betrouwbaarheid en veiligheid te optimaliseren. Helaas betekent het niet dat élke website die iDeal als betaalmogelijkheid biedt ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Dat moet je dus zelf altijd goed checken. Idealcasino.nl is een voorbeeld van een website die wel veilig is.

Creditcard

Wanneer je een creditcard gebruikt om betalingen mee te verrichten, lijkt dat op het eerste gezicht niet zo veilig. Het enige dat je hoeft in te vullen om te verifiëren dat jij de creditcard echt in handen hebt, is de veiligheidscode cvv/cvc. Een pincode hoef je vrijwel nooit in te voeren, en alle andere gegevens staan op de kaart vermeld. Toch komt het niet vaak voor dat iemand slachtoffer wordt van fraude via een creditcardbetaling. Dat komt omdat de meeste financiële instellingen een garantie bieden op de aankopen.

PayPal

Die aankoopgarantie is ook een van de grote voordelen die PayPal biedt. Verder maakt Paypal bij het door een speciale encryptievergrendeling extra moeilijk voor cybercriminelen om jouw gegevens te onderscheppen. Sterker nog: zelfs de ontvanger van het digitale geld – dus de verkoper of webshop – krijgt van jou geen persoonsgegevens te zien. Ook fijn is dat je bij PayPal een tweetrapsauthenticatie kunt inzetten, waarbij je naast je wachtwoord nog een extra beveiliging kunt toevoegen. Door een sms met een verificatiecode.

Achteraf betalen

Achteraf betalen is nou typisch zo’n betaalmethode waarbij je je afvraagt hoe veilig dit nu echt kan zijn. Want: je kunt toch gemakkelijk het rekeningnummer van iemand anders invullen? En dat komt dan toch pas uit als het product al is geleverd? Dat blijkt toch iets genuanceerder te liggen. Klarna en Afterpay voeren namelijk altijd een risicocheck uit. Daarbij wordt onder andere de combinatie van het afleveradres, de naam en het rekeningnummer gecontroleerd. Zien ze een afwijking? Dan bestaat de kans dat een betaling níet wordt geaccepteerd. Wel zo veilig!

Apple Pay

Dan hebben we nog een nieuwkomer in dit rijtje en dat is Apple Pay. Je digitale portemonnee ín je telefoon. Je voegt een bankpas toe aan deze betaaldienst en moet daarbij de nodige gegevens invullen. Dit gebeurt allemaal achter slot en grendel. Als je vervolgens op deze manier wilt betalen, moet je eerst verifiëren middels Face ID of Touch ID. Bij online betalingen worden jouw gegevens doorgestuurd naar de webshop en zij kunnen de informatie pas naar boven halen, als zij zich hebben geverifieerd.

Conclusie

De conclusie die wij trekken is dat eigenlijk alle veel gebruikte betaalmethoden wel veilig zijn. Maar er zijn twee systemen die er voor ons uitspringen. Dat is iDeal voor de verkoper: omdat je meteen het geld op je rekening krijgt en verder geen risico meer loopt. En PayPal voor de consument. Omdat het de gegevens goed beschermt, extra beveiligingsmogelijkheden biedt én een aankoopgarantie.