Wat moet je als eerste installeren bij de aanschaf van een nieuwe laptop?

Als je net een nieuwe laptop, zoals eentje met windows 11, hebt aangeschaft, kan je waarschijnlijk niet wachten om deze nieuwe gadget volledig in te richten naar jouw wensen en voorkeuren. Een van de dingen die je waarschijnlijk als eerste gaat doen, na het instellen van de belangrijkste instellingen, is het downloaden van de belangrijkste apps die je nodig gaat hebben bij gebruik. Benieuwd welke apps je echt niet over mag slaan? Dit zijn onze favorieten.

Videobel-apps

In tijden van lockdowns en thuiswerk advies is het vaak nodig om te kunnen videobellen vanaf je laptop. De meeste werkgevers hanteren de apps Microsoft Teams of Zoom, maar sommigen maken ook gebruik van Skype of Google Calendar. Dit soort functies zitten niet standaard op elke laptop, en daarom is het slim om deze dan wel aan te schaffen dan wel gratis te installeren, zodat je gelijk klaar bent om een meeting vanuit huis te volgen.

Word en Excel

De meeste laptops zijn niet uitgerust met een standaard Office 2021 pakket. Vaak kun je van de aanbieder van dienst wel een standaard pakket gebruiken waar je in kunt schrijven (zoals Pages vaak op Macbooks geïnstalleerd is), maar dit is niet ideaal wanneer je veel met documenten werkt. De meeste mensen maken immers gebruik van docs, en documenten vanuit Pages zin niet een op een te zien wanneer je deze als Microsoft-gebruiker opent. Dat betekent dat je elk document wat je wil delen eerst zou moeten exporteren als pdf. Onpraktisch, als je het ons vraagt.

grayscale photo of person using MacBook

Slack

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om met hun werknemers te communiceren via Slack. Op dit platform kun je onderling met collega’s direct messages versturen, maar kunnen jullie ook communiceren in een groepsapp met alle werknemers. Daarnaast kun je via dit platform gemakkelijk documenten of andere bijlagen versturen. Wanneer je meerdere bedrijven hebt of bij meerdere bedrijven werkt, kun je gemakkelijk switchen van digitale werkomgeving. Het werkt vergelijkbaar met hoe je van profielen wisselt op Netflix.

Spotify

Muziekliefhebbers zullen een Spotify app ook niet kunnen missen op hun laptop. Muziek luisteren via de websversie van Spotify is vaak namelijk langzamer, omdat het langer duurt voordat je bij de pagina van jouw muziek bent. Zo moet je elke keer opnieuw inloggen, in plaats van een app die automatisch opent. De Spotify app is in een mum van tijd geïnstalleerd en zorgt eervoor dat je je favoriete muziek altijd bij de hand hebt.

Whatsapp

Communiceren kan een stuk makkelijker worden wanneer je je appjes gewoon kunt openen vanaf je laptop. Dit zorgt er tevens voor dat je veel sneller bent in het antwoorden op je appjes, waardoor je weinig tijd kwijt bent aan het op je telefoon kijken en uit en van de appjes op een klein toetsenbord. Een nadeel aan de app van Whatsapp geïnstalleerd hebben is echter wel at je misschien afgeleid zou kunnen raken door alle appjes die je ziet binnenkomen, maar dit kun je gemakkelijk voorkomen door de notificaties van de appjes op je bureaublad te stoppen. Zo houd je de beste professionele focus.