Wat verandert er voor je zorgverzekering in 2020?

Het einde van 2019 is weer in zicht. Met kerst en oud en nieuw voor de deur zijn er leukere dingen om aan te denken, maar toch is het goed om eens kritisch naar de nieuwe polis van je zorgverzekering te kijken. Elk jaar veranderen er weer dingen, en het kan heel goed zijn dat je polis eigenlijk niet meer helemaal bij je past. Overstappen kan nog voor 1 januari dus het is goed om nu te weten wat er in 2020 verandert voor je zorgverzekering.

Je gaat meer betalen

Dit geldt eigenlijk voor iedereen: je gaat komend jaar meer betalen voor je zorgverzekering. Allereerst gaan de premies bij bijna alle maatschappijen omhoog. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat de zorgverzekering naar verwachting per persoon €37 meer zou gaan kosten per jaar. Afhankelijk van de reserves van een maatschappij, stijgt de premie ook zoveel, of minder. Er zijn zelfs enkele maatschappijen die de premie verlaagd hebben voor komend jaar. Ga je dus een nieuwe of andere zorgverzekering kiezen voor 2020, is het een goed idee om de premies met elkaar te vergelijken.

Een andere reden waarom je per maand meer kwijt bent, is omdat de collectiviteitskorting verlaagd wordt. De maximale korting op de basisverzekering gaat omlaag van 10% naar 5% en dat voel je als je, net als ongeveer 67% van de Nederlanders, collectief verzekerd bent. Het kan dus zijn dat je komend jaar goedkoper uit bent bij een andere maatschappij, zonder collectiviteitskorting. Kijk dus vooral naar de goedkope zorgverzekering 2020 voor jóuw situatie.

Stoppen met roken? Dat kan voortaan gratis

Voor een stoppen-met-rokenprogramma geldt geen eigen risico meer. Je mag dus voortaan kosteloos één programma per jaar volgen. Ook hulpmiddelen om te stoppen worden vergoed uit de basisverzekering, en via aanvullende pakketten kun je ook recht krijgen op lasertherapie of een Allen Carr-training.

Er wordt meer vergoed uit de basisverzekering

De basisverzekering wordt uitgebreider. Dat verklaart dus ook (deels) waarom deze duurder wordt. Het zijn vooral dingen die je niet nodig hoopt te hebben trouwens, zoals nieuwe medicatie tegen kanker en ms. Ook voor specialistische ouderenzorg en zorg voor verstandelijk gehandicapten wordt de vergoeding komend jaar uitgebreid. En mocht je drie opeenvolgende dagen een behandeling krijgen zonder opname, dan kun je een vergoeding per nacht krijgen voor overnachting.

Fysiotherapie wordt duurder

In het basispakket zit maar beperkt fysiotherapie inbegrepen. Kinderen krijgen de eerste negen behandelingen vergoed, met eventueel nog negen extra indien nodig. Volwassenen met een chronische aandoening krijgen vanaf behandeling 21 vergoed, de rest moet men zelf betalen of een aanvullende verzekering voor afsluiten. Steeds minder verzekeraars bieden die extra verzekering nog aan, plus kom je hiervoor niet in aanmerking als je kunt verwachten dat je die nodig hebt. Kun je de verzekering wel afsluiten dan kost dit zo’n €800 per jaar en dat is weer duurder dan afgelopen jaar.

Medische selectie bij tandartsverzekering

Ook een tandartsverzekering krijg je vaak niet zomaar meer afgesloten. Hiervoor geldt steeds vaker een medische selectie, oftewel, als je weet dat er een dure behandeling (bijvoorbeeld een kroon of implantaat) aan zit te komen, wordt de verzekering niet zomaar meer verstrekt. Dan moet je dus zelf voor de kosten opdraaien.

We kunnen wel zeggen dat er weer een aantal dingen ingrijpend gewijzigd zijn voor komend jaar. Daarom is het altijd goed om te kijken wat je nodig denkt te hebben, en wat niet, en wat daarvoor de beste en voordeligste zorgverzekering is. Ook is het goed om vast vooruit te kijken, zodat je, als je de zorg nodig hebt, niet voor dure verrassingen komt te staan die je zelf moet betalen.