Weetjes over sekswerk

Het is populairder dan je denkt, namelijk het doen aan sekswerk. Momenteel wordt het gelegaliseerd door de overheid in Nederland als je boven de achttien jaar oud bent. Je ziet dat in andere landen waar het niet gelegaliseerd is, criminalisering kan leiden tot een onveilige werkomgeving voor sekswerkers. Daarom strijden veel vrouwenrecht organisaties en mensenrechtenorganisaties juist voor het legaliseren en decriminaliseren van sekswerk. Het is namelijk erg belangrijk om sekswerk veilig en transparant te maken. Maar wat zijn hier nou precies de regels over momenteel? En waar moet je wel of niet op letten? 

Legaliseren

Het klinkt misschien omslachtig, maar het criminaliseren van sekswerk is niet de manier hoe je slachtoffers van mensenhandel kan beschermen. Bovendien wordt daardoor ook het stigma op sekswerk groter. Door het legaliseren van sekswerk kun je als overheid slachtoffers beschermen voor uitbuiting en geweld. In Nederland is sekswerk op het moment gelegaliseerd boven de achttien jaar. Desalniettemin zijn criminele netwerken ook in Nederland actief wat betreft mensenhandel. Toch heeft de politie en justitie in Nederland een sterke positie en de goede middelen om uitbuiting te bestrijden. 

Van raamprostituee tot camgirl

Er zijn veel verschillende manieren om geld te verdienen met sekswerk. Zo is het mogelijk om aan sekswerk op straat te doen. Let dan wel op dat je een vergunning nodig hebt van de gemeente. Bovendien zijn enkele locaties hiervoor geschikt, want in de meeste gevallen is het verboden om op straat te werken. In de zogenoemde tippelzones is het legaal om aan sekswerk te doen. Nederland kent drie van deze gebieden in Groningen, Arnhem en Nijmegen. Dit geldt ook als je te werk wilt gaan als raamprostituee. Dit is namelijk niet toegestaan in elke stad, maar wel in meerdere steden in Nederland. Hierbij huur je een werkruimte van een raamexploitant. Je bent dan onafhankelijk en daardoor kun je zelf over de prijzen discussiëren en onderhandelen met je klant. Je kunt ook vanuit huis werken en klanten thuis ontvangen als sekswerker. Echter heb je dan wel toestemming nodig van de gemeente. Met de komst van het internet is het tegenwoordig ook steeds populairder om achter de webcam te werken. Webcammen kan de perfecte opstap zijn voor pornoactrice worden. Achter de schermen heb je meer privacy omdat je kan werken onder een andere naam. Bij bijvoorbeeld een website zoals Club Sense worden de persoonlijke gegevens van een sekswerker geheim gehouden als de members clubsense inloggen. Bovendien loopt alle communicatie via de website en hoef je dus ook niet een software of een programma ervoor te installeren. 

Belastingen

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt, maar in theorie kun je als sekswerker een eigen ondernemer zijn. Let dan goed op wat dit precies inhoudt en laat je goed informeren wanneer je als zelfstandige te werk gaat. Het is namelijk mogelijk dat je je moet inschrijven bij de KVK. Bovendien is het essentieel om dan belasting te betalen bij de Belastingdienst. Er komen meerdere rechten en plichten bij kijken, dus informeer jezelf goed hierover. Niemand wilt namelijk voor onverwachte dingen komen te staan!