In Nederland kun je niet alleen geld lenen als particulier, maar ook als ondernemer. Geldverstrekkers bieden zelfs verschillende financieringsvormen aan voor bedrijven. Wil je zakelijk geld lenen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de mogelijkheden. Daarom hebben we hier de bekendste financieringsvormen voor je op een rijtje gezet. Dit helpt je vast en zeker om te bepalen welke financieringsvorm het beste bij jouw bedrijf past.
Zakelijke lening
De meeste ondernemers denken al snel aan een zakelijke lening als we het over zakelijk financieren hebben. Niet gek, want dit is in onze ogen de meeste bekende financieringsvorm voor bedrijven. Sluit je een zakelijke lening af? Dan stort de geldverstrekker het bedrag op jouw zakelijke bankrekening. Hierdoor kun je het in principe direct investeren in jouw bedrijf. Vaak wordt er een langlopende investering gefinancierd met een zakelijke lening. Hierbij kun je denken aan de uitbreiding van je bedrijf of het kopen van een nieuwe machine.
Een zakelijke lening moet je logischerwijs ook aflossen. Dit doe je door iedere maand een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Je betaalt overigens niet alleen aflossing, maar ook rente. Omdat je het geldbedrag in één keer ontvangt, betaal je rente over het hele bedrag. De hoogte van de rente hangt af van het bedrag dat je leent, de rentestand en de geldverstrekker waarbij je de lening afsluit. Als je voor een zakelijke lening kiest, bepaal je zelf overigens de looptijd. Je kunt kiezen voor een looptijd van een paar maanden, maar ook voor een looptijd van enkele jaren.
Zakelijk krediet
Naast een zakelijke lening kun je als ondernemer ook zakelijk krediet aanvragen. Deze vorm van zakelijk financieren lijkt qua naam misschien op een zakelijke lening, maar toch zijn er de nodige verschillen. Zakelijk krediet is bijvoorbeeld anders opgebouwd. Een geldverstrekker stort het geld niet op een zakelijke rekening, maar op een rekening die zij speciaal voor je openen. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je van deze rekening opneemt en wanneer je dit doet. Geld opnemen kan uiteraard alleen als je nog niet aan het maximale bedrag zit dat je hebt afgesproken.
Omdat zakelijk krediet ook een vorm van zakelijk geld lenen is, krijg je ook hier te maken met aflossing. Eén van de grote verschillen met een zakelijke lening is dat je afgelost geld weer opnieuw kunt gebruiken als je voor zakelijk krediet kiest. Daarnaast betaal je bij deze financieringsvorm alleen rente over het geld dat je opneemt en niet over het hele bedrag.
Zakelijke lease
De financieringsvormen die we hierboven behandelden zijn verreweg de populairste, maar toch zien we dat zakelijke lease de laatste jaren aan populariteit wint. Daarom besteden we hier in deze tekst ook aandacht aan. Bij zakelijke lease investeer je in een bedrijfsmiddel voor jouw onderneming zonder dat je hier direct de volledige prijs voor betaalt. Je betaalt iedere maand rente en aflossing aan de partij waarbij je een leasecontract afsluit. Het maandelijkse bedrag blijft gedurende de looptijd hetzelfde, waardoor je weet waar je aan toe bent. Het grote voordeel van zakelijke lease is dat er werkkapitaal overblijft voor de dagelijkse bedrijfsvoering.