Hoewel we allemaal op het internet zitten, heeft niet iedereen kennis over hoe je je het veiligst op het wereldwijde web begeeft. Misschien dat je jonge nichtje of neefje precies weet wat je moet doen om te voorkomen dat je wordt gehackt, oudere mensen weten dit vaak al een stuk minder goed. Daarom bespreken we in dit artikel wat je kunt doen om minder snel gehackt te worden en welke telefoons het meest veilig zijn.
Soort telefoon
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat voor telefoon je hebt, het gaat er vooral om wat je er mee doet en waar je je gegevens aan geeft. Heb je toevallig net een nieuwe iPhone sim only aangeschaft, dan heb je echter geluk: iPhones worden namelijk steeds beter beveiligd en zijn daardoor een stuk moeilijker te hacken. Tot teleurstelling van de FBI, die begin 2018 nog klaagde over dat iPhones een stuk moeilijker te kraken zijn en daarmee de werkzaamheden van de Amerikaanse veiligheidsdienst belemmert. Wil je dus voorkomen dat je telefoon gehackt wordt, dan is Apple een zeer slimme keuze.
Het beveiligingssysteem
Wat ervoor zorgt dat iPhones in vergelijking met andere telefoons zo moeilijk te kraken zijn, komt doordat Apple het aantal mogelijke wachtwoorden per minuut heeft beperkt. Je hebt vast wel eens gehoord hoe hacksystemen werken: deze bevatten een algoritme die zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden probeert in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Wanneer er maar een aantal wachtwoordopties per minuut uitgeprobeerd kunnen worden, resulteert dat logischerwijs in een trager werkend hacksysteem. Het zal immers langer duren totdat het wachtwoord gekraakt is, omdat er minder opties per minuut uitgeprobeerd kunnen worden.
Wat je zelf kunt doen
Er zijn ook een aantal tips die je kunt toepassen op jouw eigen telefoontoestel, ongeacht het model wat je bezit, om de kans dat je gehackt wordt nog kleiner te maken. Zo is het heel belangrijk om zo snel mogelijk alle updates te installeren die jouw software of apps nodig hebben. Veel updates worden namelijk ontwikkeld omdat er bijvoorbeeld een fout is ontdekt in het beveiligingssysteem. Heb je alle laatste updates, dan heb je ook het meest actuele en slimme beveiligingssysteem.
Find My iPhone / Android Device Manager
Als je je telefoon bent kwijtgeraakt of is gestolen, dan is het wel zo fijn als je -ook op afstand- deze kunt opsporen en uiteindelijk kunt blokkeren. Systemen van Apple en Android bieden de mogelijkheid om jouw toestel te traceren en deze ook op afstand te kunnen blokkeren, zodat hackers er niets meer aan hebben.
Tweestapsverificatie
Er zijn voorbeelden van hacks waarbij het is gelukt om iemands iCloud te hacken (denk aan het uitlekken van pikante foto’s van BN’ers) en de persoon in kwestie hier niets van merkte. Deze voorbeelden hadden allen voorkomen kunnen worden wanneer er gebruik gemaakt was van tweestapsverificatie. Met deze manier tot extra beveiliging hebben hackers en dieven niet meer genoeg aan alleen jouw wachtwoord om tot jouw gegevens te komen. Steeds meer apps (Whatsapp, Facebook) maken al gebruik van deze extra beveiligingsmogelijkheid.