Wietapps ontzettend populair ondanks restricties van Google en Apple

Weedmaps, Leafly, Tökr en SimLeaf: het zijn vier wietapps waarvan sommige zo populair zijn dat ze in de top tien van meest bezochte gezondheidsapps staan. Nochtans zijn Google en Apple niet tuk op deze apps. Ze promoten liever geen bedrijven die marihuana aanbieden. De App Store van Apple verbiedt het faciliteren van de verkoop of het aanmoedigen van de consumptie van marihuana via apps. Toch werken deze wietapps op iOS maar kan je er geen bestellingen op plaatsen. In mei 2019 maakte Google bekend dat het apps verbiedt die de verkoop van marihuana vergemakkelijken maar het bedrijf zegt dat het niet probeert om wietgerelateerde diensten uit de Google Play Store te verdrijven. De apps staan nog steeds in de Play Store maar mogen ook hier geen winkelwagenfunctie aanbieden. Welke zijn nu die populaire wietapps en welke functie hebben ze?

Weedmaps

Weedmaps verkoopt een cloudgebaseerd besturingssysteem voor cannabiswinkels en host een review- en beoordelingsplatform voor verkopers. Het werd in 2008 opgericht door Doug Francis en Justin Hartfield en is gevestigd in Irvine, Californië. Weedmaps maakt al twaalf jaar winst. In december vorig jaar kondigde de holding erachter, WM Holding Company, aan dat het met Weedmaps naar de beurs trekt via een fusie met Silver Spike Acquisition Corp. Het is uitzonderlijk dat een bedrijf uit de cannabissector naar de Amerikaanse beurs trekt. Bedrijven die marihuana verkopen of ‘de plant aanraken’ mogen dat immers niet. Weedmaps doet geen van beiden.

Leafly

De grootste concurrent van Weedmaps is Leafly. Het biedt uitstekende informatie over smaken, effecten en de oorsprong van wiet. Het is de Amerikaanse tegenhanger van Zamnesia.nl met zijn vele soorten wietzaden, stekken en wiet. Net als bij Weedmaps vind je met een handige zoekfunctie gemakkelijk de dichtstbijzijnde wietverkopers. Verder op de app staan de laatste studies over medicinale wiet, video’s over hoe wiet te gebruiken en te telen, hoe zelf edibles maken enz. In 2018 kondigde Leafly aan geen marihuanaverkopers zonder licentie te vermelden. Weedmaps doet dat wel.

Tökr

Tökr vertrekt vanuit het welzijn van de gebruiker. Centraal is de vraag: Waarmee kan ik de beste beleving ervaren? Om het antwoord daarop te kennen, zal Tokr de gebruiker enkele vragen stellen. Wat voor soort cannabiservaring wil je? Heb je zin om te sporten of te ontspannen? Wens je enkel CBD, enkel THC of liever een combinatie van beide. Wil je vapen, roken of eten? Op basis van de antwoorden zal deze app je informeren welk product je het beste aanschaft. Het is een hippe manier van gebruikers benaderen, helemaal mee met de trend van gepersonaliseerde zorg.

SimLeaf

SimLeaf is de enige betalende app in het lijstje maar het is zijn lage prijs van drie dollar waard. SimLeaf is naar eigen zeggen een zeer geavanceerde 3D-kweeksimulator wat een mooie uitleg is om te zeggen dat je via de app eerst een kweek kan oefenen voor je het verprutst met echte planten. Met deze app leer je heel veel over wiet kweken.

Weedmaps, SimLeaf, Tökr of Leafly, elk op hun manier zijn deze apps een meerwaarde voor de cannabisgebruiker of zij die er meer over willen weten.