Zelf aan de gang met een 3d printer?

Het werken met een 3d printer is een droom van veel mensen. Want hoe gaaf is het om een door jou gemaakt ontwerp ook volledig in 3d te kunnen zien en vast te houden? Dat geldt natuurlijk voor de hobbyist, maar ook voor de heel serieuze professionals. Denk hier bijvoorbeeld aan (bijna) alle Formule 1-teams! Zij gebruiken een 3d printer als de Ultimaker S3 om nieuwe prototypes van motoren te maken en ook om complete vleugels en andere kunststof onderdelen van de auto’s te maken. Zelfs onderdelen die ook in de races gebruikt worden, worden gemaakt in een 3d printer. Toegegeven, deze printer zal iets groter zijn dan de Ultimaker S3, maar het principe is hetzelfde!

Wat kan jij doen met een 3d printer?

Het is nog niet zo lang geleden dat je, bij het uitvoeren van je hobby, op de gok wat bouten en moeren kocht en hoopte dat deze zouden passen in de auto die je aan het renoveren bent. Dit kon voor flink wat extra kosten en gedoe zorgen. Maar dat hoeft nu niet meer. Met een goede, niet al te grote, 3d printer kun je precies die bouten en moeren maken die passen op jouw project. Natuurlijk maak je deze bouten en moeren van PLA filament, niet écht geschikt om te gebruiken bij de restauratie van je auto, maar je weet dan wel exact welke maat je moet laten maken of kunt gaan bestellen. Je kunt met een 3d printer ook mooie kunstwerken maken, helemaal naar jouw zin.

Wat is PLA filament?

Er is geen printer die print zonder inkt. En zo moet je het PLA filament zien waar je de 3d printer mee moet laden. PLA filament is een thermoplastic dat, onder hoge temperaturen smelt en na afkoeling uithardt. Het is gemaakt op plantaardige basis, onder andere van sojabonen en maïs. Dit zorgt ervoor dat PLA filament zeer milieuvriendelijk en duurzaam is. Een ander bijkomend voordeel van het werken met PLA filament is dat dit filament als het smelt niet naar brandend plastic ruikt. Het heeft een zoete maïs geur. Hierdoor is de 3d printer met PLA filament ook in huis te gebruiken voor je hobby.

Wat ga jij maken met een 3d printer?