Zijn online tegoedbonnen veilig genoeg? 

Je hoort de afgelopen jaren steeds vaker dat mensen worden opgelicht doormiddel van tegoedbonnen. Zijn we in Nederland veilig? Wij zochten het voor je uit. 

Tegoedbonnen zijn nog steeds mooie geschenken om weg te geven. In plaats van dat jij iemand zijn of haar cadeau kiest doet hij/zij dit zelf. Zo heb je hele algemene tegoedbonnen die je kan uitgeven bij verschillende winkels, maar heb je ze ook voor één winkel. Wil je een playstation 4 card kopen of ga je liever voor een klusbon? In Nederland vindt er de laatste jaren oplichting plaats met cadeaukaarten. In dit artikel vindt je tips zodat jij geen slachtoffer wordt van oplichting. 

Vormen van oplichting met cadeaukaarten

Om te herkennen of het gaat om oplichting geven wij je een aantal voorbeelden. Zo kunnen wij je helpen bij het vinden van de juiste verkooppunten. 

Geautomatiseerde bots 

In dit geval zullen ze proberen om je gegevens te kraken. Wanneer dit gelukt is kunnen ze jouw cadeaukaarten uitgeven. Afhankelijk van de beveiliging van een website is dit mogelijk of juist onmogelijk. 

Betaling in cadeaukaarten 

Vooral in Amerika komt het veel voor, maar ook in Nederland is het flink in opmars de laatste jaren. Je ontvangt een bericht dat er iets mis is met je computer of je op iets ingeschreven staat. Je wil je uitschrijven of wil je computerproblemen verhelpen en belt het nummer. Vervolgens proberen ze op slinkse wijze je geld afhandig te maken. Vaak willen ze dat je naar de winkel gaat en cadeaubonnen koopt. Maar normale bedrijven zullen nooit betaald willen worden in cadeaubonnen. 

Phishing 

Wanneer je het slachtoffer bent van phishing betekent het dat cadeaubonnen worden gebruikt om jouw gegevens te krijgen. Vaak gebeurt dit door mailtjes, appjes of smsjes. Vaak wordt er gezegd dat jij kans maakt op een cadeaukaart. Hiervoor moet je alleen wel al je gegevens achterlaten en deze worden dan vaak weer gebruikt. Denk aan indentiteitsfraude die er meer gepleegd kan worden. 

Dit zijn de regels voor het gebruik van je tegoedbon in Nederland: 

Houdbaarheidsdatum:

Een cadeaubon heeft vaak een geldigheidsduur van een jaar. Dit is afhankelijk van de winkel waarvan de cadeaukaart is. Zo zijn de houdbaarheidsdata van xbox kaarten oneindig. Dit betekent dat ze met tien jaar nog geldig zullen zijn. 

Verkooppunten: 

Iedereen in Nederland mag cadeaukaarten verkopen. Maar wanneer jij ze verkoopt heb je als ondernemer wel te maken met regels. Zo mag jij als ondernemer niet weten welke code hoort bij de kaart die je verkoopt. Online verkoop is daarom de beste manier omdat de codes apart worden verstuurd richting de klant. 

Bedrag voor je cadeaukaart:

Wanneer jij een cadeaukaart op meer dan één plek kan inleveren zoals bij de VVV, dan is het maximum 50 euro. Wanneer het een specifieke kaart is zoals een playstation giftcard dan kunnen de bedragen oplopen en vallen ze niet onder deze Europese regelgeving. 

Zo word je geen slachtoffer van oplichting met cadeaukaarten: 

  1. Alleen cadeaukaarten met een pincode aanschaffen
  2. Een mooie aanbieding? Dan is het vaak te mooi om waar te zijn. 
  3. Geef nooit gegevens na ongevraagd contact. Zowel online als over de post 
  4. Geen enkel bedrijf zal vragen om betaling in cadeaubonnen 
  5. Geef je cadeaubonnen op tijd uit, hoe langer je wacht hoe groter de kans bestaat dat jij wordt opgelicht. 
  6. Controleer online altijd je kaartsaldo 
  7. Bestel je cadeaukaarten bij gerenommeerde winkels online en niet bij buitenlandse online winkels.