Zo kies je de juiste cloud hosting provider

Als je ooit hebt gekeken naar het hosten van een website of app, ben je de term cloudhosting zeker tegengekomen. Cloud hosting services zijn applicaties of functies waartoe organisaties toegang hebben via externe serviceproviders, meestal via een internetverbinding. Gehoste services hebben een breed scala aan aanbiedingen, waaronder webhosting, off-site back-up en virtuele desktops. Het aanbod van hosting services is enorm. Daarom geven wij tips om de juiste cloud hosting provider te kiezen.

In plaats van jouw website of app op één machine te hosten, stelt de cloud jou in staat om jouw gegevens te verspreiden over meerdere onderling verbonden servers, verspreid over een groot gebied. Deze servers bestaan ​​alleen in een virtuele omgeving, daarom wordt het ook wel cloud genoemd. Het feit dat cloudhosting de rekenkracht van talloze machines gebruikt, betekent dat je niet alleen veel meer potentie hebt dan bij traditionele hosting, maar dat je ook toegang hebt tot de diensten die die machines bieden. Een voorbeeld van een cloud hosting is Magento Cloud Hosting.

Publieke cloud vs. privé cloud

Bij een private cloud zitten alle bedrijfsdata achter een firewall. Deze firewall beveiligt netwerken. Hierdoor geeft de private cloud een gevoel van veiligheid. Als bedrijven hiervoor kiezen worden speciaal voor dat bedrijf ingerichte servers gebruikt die als een dienst worden afgenomen. De servers staan dan in een datacenter. Bij een private cloud draagt het bedrijf zelf de verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en het updaten van het datacenter. Bij de public cloud stelt een cloud provider via internet een enorme hoeveelheid rekenkracht, opslag en andere resources beschikbaar aan het publiek. Hierdoor heeft deze manier veel meer bytes. Met een byte bereken je het geheugen van een computer.

Hoe kies je de beste hosting?

Om de juiste hosting te kiezen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je letten op de grootte, de performance, de flexibiliteit en de prijs.

De grootte
Om de grootte te bepalen moet je eerst het doel van je website weten. Het doel van je website bepaalt namelijk voor een groot gedeelte hoe je website gebruikt gaat worden. Een informatieve website zal qua gebruik behoorlijk verschillen van een webwinkel of een datingsite. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te weten wat er verwacht wordt van je website en hoe deze gebruikt gaat worden door bezoekers.

De performance
Er zijn veel verschillende CMS’en beschikbaar en ze zijn allemaal anders ingericht. Performance is daarbij erg belangrijkste, met name bij webshops. Zo is Magento een zware CMS goed geschikt voor webwinkels en WordPress een minder zwaardere CMS geschikt voor blogs. Wees je er ook bewust van dat als je met klantgegevens werkt een goed beveiligde website een must is. Je wilt uiteraard niet dat door een hack al deze gegevens op straat komen te liggen.

Flexibiliteit
Het is goed om tijdens het kiezen van je hosting rekening te houden met toekomstige veranderingen. Wil jij in de toekomst je bedrijf uitbreiden of meer opties toevoegen aan jouw website? Dan moet dit wel mogelijk zijn bij het pakket dat je aanschaft. Kijk daarom altijd naar hoe flexibel het pakket is.

De prijs
De ene hosting is de andere niet en daarom zijn er ook veel verschillen in prijzen. Over het algemeen kan je wel uitgaan van “Goedkoop is duurkoop”, maar soms worden er voor matige hosting toch hoge prijzen gevraagd. De extra prijs is het waard als je de kosten terugverdiend met een betere performance op je website.