Zo kies je de juiste inbouwspots 

Het kan een behoorlijke zoektocht zijn naar de juiste inbouwspots. Wij hebben daarom een aantal veel gestelde vragen over inbouwspots voor je op een rij gezet. Ze krijg jij het antwoord op welke inbouwspot in jouw woning of kantoor past. 

Heerlijk op de bank ploffen, de tv aanzetten, en alle verlichting vanaf je smartphone regelen. Je hoeft de bank niet meer af te komen vanavond, hoe heerlijk is dat. Dit is het perfecte plaatje en zou iedereen wel willen. Maar dan zal je eerst de juiste verlichting in huis moeten halen. Inbouwspots zijn helemaal van deze tijd, dus van dimbare tot trimless spots, en van de juiste IP-waarde voor jouw te verlichten ruimte tot welke kleur verlichting je gaat kiezen. Wij beantwoorden deze vragen voor je. 

Wat betekent IP-waarde bij inbouwspots? 

IP-waarde van inbouwspotjes bepaalt de waterdichtheid van de ledverlichting. Dus hiermee kan je ook gelijk nagaan op welke plek deze spotjes het beste gaan werken. Ook zorgen ze voor een juiste afdichting tegen stof. Hoe hoger de waarde hoe beter ze dus bestand zijn tegen water en stof. IP21 spotjes worden vaak gebruikt in kantoren en restaurants. IP44 zijn spotjes die worden gebruikt onder bijvoorbeeld een carport of een veranda. De IP65 zijn volledig waterdicht en worden meer gebruikt buiten of in de badkamer. 

Dimbaar inbouwspotje of juist niet?

Voor ons is de keuze snel gemaakt als het gaat om dimbare spotjes of juist niet. Of je nu wandspots gaat installeren met een mooie kap of je zet ze in het plafond. Je wil altijd dat je ze zachter kan zetten wanneer de avond valt. Anders kom je terecht in een flinke lichtbak. Dit is voor op het kantoor misschien mooi, maar thuis wil je dit echt niet. 

Welke kleur verlichting kiezen met inbouwspots?

Kleuren worden bij inbouwspots bepaalt met Kelvin (K). Hoe lagere Kelvin hoe warmer het licht zal zijn. Dus in een hobbyhok, of in de schuur kies je al snel voor 3000 Kelvin of warmer, dit terwijl je in de woonkamer absoluut niet het licht zo vel wil. Thuis kies je bijvoorbeeld voor warmer licht: tussen de 1800 en 2700 Kelvin. Voordat je inbouwspots aanschaft is het altijd goed om eens te kijken in een showroom en meer te vragen naar spotjes die passen in jouw woning.