Zo maak jij je eigen minicomputer 

Weet jij niks van Arduino, maar wil je een keer een eigen minicomputer in elkaar zetten? Dan is dit artikel iets voor jou. 

Arduino is eigenlijk een soort minicomputer, of dat kan jij er tenminste van maken. Zo is het een klein board dat je kan programmeren met verschillende elektronische toepassingen. Denk hierbij aan lampjes, schakelaars, temperatuursensoren, motors en nog veel meer. Arduino zelf zorgt ervoor dat het allemaal wordt aangestuurd en dat het werkt. Jij zorgt enkel voor de koppeling tussen al deze componenten. Je kan Arduino aansluiten op je computer en er bijvoorbeeld een programma op laten draaien. Hierover leggen we later meer uit.

Hoe werkt de aansluiting 

Arduino is eigenlijk gewoon een groot moederboard met allerlei verschillende verbindingen en gesoldeerde componenten. Er zijn veel verschillende Arduino’s van groot naar klein. Een Arduino is ook zeker niet duur, hier koop je heel goedkoop een Arduino starter kit

Er zijn verschillende in- en uitgangen gemaakt op een Arduino board. Zo kan je hier sensoren en lampjes op aansluiten. Er zit ook een USB-aansluiting op die je kan verbinden met je computer. Je kan vervolgens vanaf je computer een programma naar Arduino sturen. De USB-aansluiting zorgt ook voor genoeg stroom om hem te laten werken. Wanneer je grotere projecten wil laten draaien met Arduino heb je hiervoor ander soort voeding nodig. 

Wanneer het misgaat met een programma kan je hem doormiddel van een reset knop opnieuw laten draaien. Ook kan je nog meer stroom binnen laten komen op de Arduino via de aansluitingen onderop. 

Verschillende componenten aansluiten 

Wij vertelden je al dat je verschillende onderdelen kan aansluiten op je Arduino. Wij zetten een aantal van deze componenten die veel worden gebruikt voor je op een rij: 

Led lampjes 

Kleine led lampjes kan je gemakkelijk aansluiten op de Arduino. Je bepaalt zelf of ze vel branden of dat ze pas gaan branden wanneer verschillende schakelaars aan staan. 

Weerstand 

De weerstand zorgt ervoor dat er niet te veel stroom loopt tussen in en uitgangen. Deze worden dus vaak verwerkt op een Arduino. 

Knopjes 

Je hebt ook kleine knopjes die je kan installeren op de Arduino. Hiermee kan je bijvoorbeeld lichtjes aan- of uitzetten. 

Speaker 

Mocht er iets binnenkomen op de Arduino kan je ook een speaker aansluiten zodat hij geluid maakt wanneer dit gebeurt. Je kan er zelfs muziek mee laten maken. 

Motortje 

Wil je dat er iets gaat bewegen dan kan je ook een motor aansluiten op de Arduino. Zo kan je Arduino bijvoorbeeld gebruiken voor je modelspoorbaan.

Breadboard 

Je kan ook Arduino combineren met een breadboard. Zo hoef je niet gelijk te solderen en kan je eerst testen of alles goed werkt voordat je het definitief vastmaakt. 

Jouw eerste project 

We hebben je nu uitgelegd hoe een Arduino precies werkt. Je kan er nu zelf mee aan de slag door een minicomputer te maken. Bestel jij een starters kit dan heb je gelijk alles in huis om te beginnen. Er staan ook verschillende programma’s en projecten die je kan nabouwen om mee te beginnen op internet.