Zo wordt jouw zakelijke hypotheek berekend

Wil je met jouw bedrijf verhuizen naar een groter pand? Dan brengt dit flink wat kosten met zich mee. De kans is groot dat je onvoldoende eigen vermogen hebt om het nieuwe pand met eigen geld te betalen. Als dit het geval is, stel je de verhuizing mogelijk uit. Zonde, want je kunt een bedrijfspand financieren met een zakelijke hypotheek. Wanneer je deze financiering nog niet eerder aan hebt gevraagd, weet je ongetwijfeld niet wat je hiervan mag verwachten. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoeveel je kunt lenen en hoe hoog jouw maandlasten uitvallen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, vertellen wij je in deze tekst hoe jouw zakelijke hypotheek berekend wordt.

Hoeveel geld kun je lenen?
Veel ondernemers gebruiken een zakelijke hypotheek om een bedrijfspand te kopen. Niet gek, want dankzij deze lening is het toch mogelijk om te verhuizen. Verwacht overigens niet dat een geldverstrekker het gehele aankoopbedrag aan jou leent. Nee, want bij de meeste partijen kun je maximaal 65% van het aankoopbedrag financieren met een zakelijke hypotheek. Toch is het niet zo dat je ook standaard 65% van het aankoopbedrag kunt lenen. Dit hangt namelijk af van de financiële situatie van jouw bedrijf.

Ben je benieuwd hoeveel geld je kunt lenen? Dan kun je het beste een zakelijke hypotheek berekenen. Sommige ondernemers laten hier zelf de nodige berekeningen op los. Toch is het beter om dit uit te besteden aan een professional. Waarom? Omdat je op deze manier zeker weet hoeveel je kunt lenen. Maak hiervoor simpelweg een afspraak bij een geldverstrekker. Je wordt gevraagd om gegevens van jouw bedrijf aan te leveren en op basis hiervan ontvang je een vrijblijvend aanbod. Op deze manier weet je exact of verhuizen met een zakelijke hypotheek tot de mogelijkheden behoort.

Kijk ook naar de maandlasten
Een veelgemaakte fout bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek is dat veel ondernemers alleen maar kijken naar het bedrag dat zij kunnen lenen. Hier valt wat voor te zeggen, want aan de hand hiervan weet je wat jouw mogelijkheden zijn. Toch raden wij je aan verder te kijken. Het is weliswaar leuk als je veel geld kunt lenen, maar besef je wel dat jouw maandlasten hierdoor ook hoger uitvallen. Hoe meer geld je leent, des te meer je maandelijks af moet lossen. Dit moet wel behapbaar blijven, want anders kan een zakelijke hypotheek een blok aan jouw been worden.

Aanpak kan per geldverstrekker verschillen
Wie een zakelijke hypotheek af wil sluiten, kan hiervoor bij een groot aantal geldverstrekkers terecht. Veel ondernemers hebben geen zin om al te veel tijd te steken in het vinden van zo’n lening. Daarom wordt een zakelijke hypotheek regelmatig aangevraagd bij de eerste de beste geldverstrekker. Verwacht in dat geval niet dat de manier van berekenen hetzelfde is als bij andere partijen. Nee, want iedere geldverstrekker hanteert vaak zijn eigen aanpak. Daarom is het altijd verstandig om geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Op deze manier slaag je er ongetwijfeld in om de beste zakelijke hypotheek voor jouw bedrijf te vinden.