Zoek je droombaan in 4 stappen!

Wellicht heb je zojuist je mbo of hbo-diploma gehaald en ben je klaar voor de banenmarkt. Alleen weet je niet hoe je de perfecte baan moet vinden. Handige tools hiervoor zijn uitzendbureaus zoals: Abeos, YoungCapital, Start People of Olympia. Solliciteer je liever direct? Lees dan dit artikel die stap voor stap laat zien hoe je het beste op zoek kunt gaan naar je droombaan!

1. Kies je functie

Misschien een voor de hand liggende, maar zeker geen onbelangrijke tip, is om te zoeken naar de juiste functie. Heb jij bijvoorbeeld gestudeerd voor laborant en wil je alleen werkzaamheden verrichtten met betrekking tot het laboratorium? Solliciteer dan voor een vacature die uitsluitend laborant werkzaamheden omschrijft. Vaak kom je vacatures tegen die werkzaamheden van verschillende functies aanbieden. 

2. Kies een locatie

Nu je weet wat je gaat doen is het tijd om uit te zoeken waar je gaat werken. Dit is afhankelijk van de vervoersmiddelen die je tot je beschikking hebt. Heb je bijvoorbeeld geen auto? Dan is het belangrijk om te solliciteren voor een baan die makkelijk met de fiets te bereiken is. Ook het openbaar vervoer wordt door veel mensen gebruikt om naar het werk te gaan. Ook speelt de bereidheid om te reizen een grote rol in de locatie van je nieuwe werkplek. Filter bij voorbaat je zoekresultaten bijvoorbeeld naar vacatures Apeldoorn.

3. Bepaal je dienstverband

Nu je de juiste functie hebt gevonden is het tijd om te bepalen in welk dienstverband je gaat werken. Dit is afhankelijk van hoeveelheid geld je wilt gaan verdienen en hoeveel uur per week je beschikbaar bent. Kies je er bijvoorbeeld voor om fulltime (36 tot 40 uur per week) of parttime (minimaal 12 uur per week) te werken? Wellicht ben je al wat ouder en wil je je steentje bijdragen in de maatschappij doormiddel van vrijwilligerswerk. Of ben je ZZP’er en wil je jezelf uithuren aan een ander bedrijf. Ook dit zijn vormen van dienstverband en zullen van tevoren bepaald moeten worden. 

4. Bepaal je contractlengte

Stel tot slot voor jezelf een concrete contractlengte vast en overleg dit met de werkgever. Ben je van plan om zo lang mogelijk te werken bij je nieuwe werkgever? Of ben je maar een paar maanden beschikbaar omdat je bijvoorbeeld gaat emigreren of verhuizen. Het is belangrijk om dit soort zaken goed met je nieuwe werkgever te bespreken om zo verwarring te voorkomen. Let goed op waar je je handtekening onder zet. Controleer altijd voor de zekerheid je contactlengte indien nodig.