Backlinks: de sleutel tot SEO-succes

Goede SEO is onmisbaar als je wilt dat jouw website ongekende hoogtes bereikt, maar hoe pak je dat precies aan? Er bestaan heel wat verschillende tools om je website, webshop of blog vindbaar te maken via zoekmachines, maar backlinks zijn waarschijnlijk een van de bekendste. Wat zijn backlinks, hoe gebruik je ze en welke voordelen bieden ze? Lees verder voor meer informatie en tips.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links afkomstig van andere websites die naar jouw eigen website, blog of webshop doorverwijzen. Zoekmachines, zoals Google of Bing, interpreteren dergelijke links als een soort aanbeveling van jouw website. Hoe relevanter de backlinks die naar je site verwijzen, hoe groter de zogenaamde 'autoriteit' van je website in jouw niche.

Dit vertaalt zich in een hogere vindbaarheid, aangezien websites met meer kwalitatief goede en relevante links hoger in de ranking van zoekmachines komen te staan. Deze links behoren tot de oudste SEO-tools die er zijn en bieden enkele unieke voordelen, zoals je hieronder leest.
 

Hoe verbeteren backlinks de zichtbaarheid van een website?

Dit type link heeft een groot effect op een aantal factoren die belangrijk zijn voor het succes van een website, zoals:

  • zichtbaarheid
  • geloofwaardigheid
  • positie

Deze links zorgen in de eerste plaats voor meer organisch verkeer naar je website, omdat je een hogere ranking hebt in zoekmachines. Uiteindelijk geldt: hoe meer websites naar de jouwe verwijzen of de jouwe aanbevelen, hoe meer Google je site 'waardeert'.

Belangrijk om te weten is dat een goede link voldoet aan alle bovenstaande criteria. Een website kan bijvoorbeeld wel heel zichtbaar zijn omdat er veel links naar verwijzen (een hoge zichtbaarheid), maar als die links niet relevant zijn aan het onderwerp van de tekst waarin ze verwerkt zijn, zijn ze niet echt geloofwaardig.

Relevantie is dus een van de belangrijkste criteria voor dergelijke links. Daarbij moet er op de site waarnaar verwezen wordt waardevolle informatie staan en moet die site populair zijn.
 

Hoe gebruik je backlinks?

Goede links naar jouw website zijn goud waard, maar hoe zorg je er nu voor dat je duurzame, kwalitatief goede en betrouwbare links en bezoekers krijgt? Er zijn verschillende manieren om dat te doen:
 

1. Gastbloggen

Als je een gastblog schrijft, schrijf je een artikel of blog over een bepaald onderwerp voor een andere website dan die van jou. In het artikel staat een link naar je eigen website. Gastbloggen is dus een vorm van reclame voeren, waarbij je de populariteit van een andere website gebruikt om die van jou zichtbaarder te maken.
 

2. Influencer outreach

Je kunt ook contact zoeken met influencers (personen die in een bepaalde nice actief zijn en veel volgers hebben op sociale mediaplatforms als Instagram) om links te verkrijgen. De influencer beveelt jouw product of dienst dan aan en linkt er ook naar.
 

3. Social media

Zelf sociale media gebruiken is ook een goede manier om links te creëren, vooral omdat je dan alles zelf in de hand hebt. Je schrijft zelf een tekstje of maakt een korte video waarin je je product uitlicht, met daaronder een link naar je website of webshop.

Goede backlinks zorgen voor meer zichtbaarheid, populariteit en vooral een goede waardering door zoekmachines als Google. Bovenstaande tips helpen je alvast op weg om er meer uit te halen!