Eerste Hulp bij te veel smartphone gebruik!

Wanneer je van jezelf merkt dat die smartphone je wel erg veel tijd kost op een dag, wil dat nog niet direct zeggen dat je verslaafd bent. Vaak hangt er direct een zeer negatief karakter omtrent het veelvuldig gebruiken van je smartphone, maar het kan je ook veel brengen. Zo zijn er mensen die daadwerkelijk hun hele (dikke!) salaris verdienen via dit apparaatje. Een goede graadmeter of jij daadwerkelijk je telefoon te veel gebruikt (of niet) is je eigen gevoel. Heb jij het idee dat je er te veel mee bezig bent? Dan is het wellicht goed om maatregelen te treffen. Deze hoeven niet direct heel ingrijpend en cold turkey te zijn, er is ook heel goed een middenweg denkbaar. Hoe je dit goed voor jezelf aanpakt? Lees snel verder.

Het abonnement

Allereerst is het al goed om bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon te kijken wat je met je smartphone wilt gaan doen. Een goed mobiel abonnement is belangrijk maar ook weer niet allesbepalend. Kies daarom voor een abonnement en/of toestel wat jou kan helpen in de activiteiten die je wilt doen, maar die je ook niet al te hoge maandelijkse lasten opleveren. Dit kan jou namelijk onbewust het gevoel geven dat je er ook alles uit moet halen. Tevens kunnen hele hoge maandelijkse lasten er weer voor zorgen dat je minder geld hebt voor andere offline zaken, zoals een sportabonnement. Kies daarom een abonnement dat prima is met een dito toestel, maar ga niet voor de situatie die jou er toe verleidt dat je er meer mee bezig bent dan nodig.

Kader het af

Daarnaast is het goed om voor jezelf bewust te kiezen voor momenten waarop je wél, maar ook momenten waarop je níet bereikbaar bent. Het gaat er dus niet alleen om dat je jezelf een uurtje per dag ‘social media tijd’ geeft, iets wat tevens wel aan te raden is, maar ook om het tijdslot waarop jij prikkels vanuit je smartphone krijgt. Doordat een smartphone de hele dag signalen geeft wanneer er berichten, meldingen en mails binnekomen is de verleiding ook groot om iedere keer even te kijken. Voor je het weet ben je dan weer een kwartier met je telefoon verder. Pak daarom de regie terug en zet dit allemaal uit. Spreek met jezelf af dat je per dag een aantal keren mag checken of je iets hebt gemist en vervolgens de telefoon weer weg legt. Daarmee reageer jij niet op iedere prikkel, maar word je weer eigen baas. Natuurlijk kan het zo zijn dat je bepaalde telefoontjes niet wilt missen, dit los je eenvoudig op door deze als uitzondering te registreren in je telefoon. Deze meldingen zullen dan wel binnenkomen, ongeacht of je de silent modus aan hebt staan.

Kortom; wanneer jij meer focus wilt ervaren en minder door je telefoon geleid wilt worden, is het allereerst aan te raden niet onnodig tijd en geld aan je telefoon te besteden. Kies zelf de momenten en het budget en houd je hieraan. Het zal in het begin wellicht wat onwennig voelen, maar al snel zul je meer rust ervaren.