Geschiedenis: zo zijn cryptomunten ontstaan

Al sinds er mensen op deze aarde rondlopen ontstaan er nieuwe vormen van valuta. Manieren om te betalen. Of dat nu is in ruil voor andere goederen, zoals helemaal in het begin. Tot aan het ontstaan van cryptomunten. Hoe dit laatste precies is ontstaan vertellen we jou in deze blog!

Nu Google jij misschien dagelijks op de zoektitel: cardano koers. Maar er was een tijd dat dit alles nog helemaal niet bestond. En toch kunnen we ons een lezen zonder cryptomunten niet meer voorstellen. Hoe is dat allemaal zo snel gegaan?

Ludiek idee

In 2008 schreef ene Satohi Nakamoto een paper. In dit artikel vertelde hij over een idee dat hij had. Namelijk een nieuwe digitale munt. Het kreeg al de naam bitcoin. Dit idee was zo invloedrijk. Uiteindelijk blijkt dat zijn naam niet bekend is en dat het ging om een pseudoniem. Maar bitcoin was ontstaan. Het idee was namelijk simpel: een munt op basis van een systeem van blockchain waardoor het mogelijk was om een punt vast te leggen dat kon bestaan zonder inmenging van een centrale autoriteit.

Het was de tijd van de kredietcrisis. Overheden, banken en ook beurzen hadden er een potje van gemaakt. Waardoor het vertrouwen van veel burgers tot een minimum was gezakt. Het was de Nakamoto die de eerste bitcoins introduceerde. Al direct waren er mensen die geïnteresseerd waren. En een jaar later werd de eerste transactie voltooid. Namelijk door een Amerikaan die maar liefst 10.000 cryptomunten neerlegde voor twee pizza’s.

Cryptomunten

Meer mensen begonnen het idee van de bitcoin te waarderen. Een munt die op zichzelf stond en die niet werd beheerd door centrale autoriteiten zoals banken of de staat. Zo zijn er momenteel wel 12.000 cryptomunten te koop. De ene natuurlijk sterker dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan Binance Coin, Tether, Polkadot, Cardano en Ripple. Maar ook de vechain koers stijgt snel.

Het is nog geen officiële valuta. Maar de vraag is hoe dat zich in de toekomst gaat ontwikkelen natuurlijk. Er zijn mensen die zeggen dat crypto de toekomst is en er zijn mensen die zeggen dat het gaat crashen. In El Salvador mag je bijvoorbeeld sinds kort betalen met dollars óf bitcoins. Salarissen en pensioenen worden in dollars uitbetaald, maar belastingen en leningen kun je via bitcoins betalen. Het wordt dus steeds normaler en de vraag is ook wellicht niet of het een officieel betaalmiddel in Nederland gaat worden maar wanneer. Op dit moment blijft bitcoin een digitaal betaalmiddel waardoor je ook steeds vaker digitaal kunt betalen met bitcoins. Bijvoorbeeld bij online casino’s. Maar of je straks ook een brood kan kopen op basis van bitcoins? De tijd zal het ons leren.

Zelf cryptomunten beginnen?

Door het succes van de bitcoin kwamen meer mensen dus op het idee om een munt te ontwikkelen. En het ontwikkelen van een cryptomunt is dan ook een fluitje van een cent. We vertelden je net al dat er meer dan 12.000 soorten cryptomunten zijn en dat aantal blijft maar groeien. Zo zijn er alleen al in 2020 5.000 cryptomunten erbij gekomen. Maar wees ook gewaarschuwd. Let goed op welke munt je aanschaft, mocht je interesse hebben.