Cryptocurrency is ondertussen een vast onderdeel geworden van de globale, technologische 21ste eeuw. Met grote munten zoals Bitcoin en Ethereum, honderden altcoins, miljoenen gebruikers en een miljardenindustrie die erop gebouwd is, is het duidelijk dat je niet meer om deze digitale valuta heen kunt.
Voor nieuwkomers in de cryptosector zijn er natuurlijk nog veel vragen over deze revolutionaire virtuele munten. Wat is crypto precies, hoe werkt het, en kan je dit alleen op het internet gebruiken?
Vooral die laatste vraag is belangrijk, want het bepaalt deels de aanvaarding en het gebruik van crypto bij het grote publiek. Een betalingsmiddel dat alleen maar via het internet kan functioneren, zal op dit moment de euro of dollar nog niet kunnen vervangen. In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag.
Wat is crypto nu precies?
Voordat we beginnen, is het natuurlijk belangrijk om duidelijk te stellen wat cryptocurrency precies is. Cryptocurrency is een vorm van digitaal, virtueel geld dat gebruikmaakt van cryptografie voor de beveiliging ervan, en werkt op een gedecentraliseerde blockchain. Dit laatste is een soort virtueel logboek waarin alle transacties op die blockchain worden opgeslagen. Nieuwe transacties worden toegevoegd in de vorm van een nieuw blokje aan de keten.
Dit zorgt ervoor dat cryptocurrency een erg transparant en veilig betaalmiddel is, maar paradoxaal genoeg is het ook erg anoniem, want hoewel alle gebruikers de transacties kunnen bekijken en verifiëren, hangen er hier geen persoonsgegevens aan vast.
Het gebruik van cryptocurrency op het internet
Crypto heeft tal van online toepassingen. Met cryptocurrency kan je eerst en vooral zeer snel, goedkoop en veilig online transacties doorvoeren, ook internationaal. Dit maakt het ideaal voor veel toepassingen, gaande van webshops en persoonlijke transacties tot institutionele beleggingen en zelfs online gokken. Met Bitcoin gokken kan je bijvoorbeeld, volgens Joren Verdoes van Bitcoin Magazine, geld storten bij een online casino op een anonieme en veilige manier. Dit kan met Bitcoin, de meest populaire munt, of met tal van nieuwe, veelbelovende cryptomunten.
De veiligheid en anonimiteit van cryptocurrencytransacties is het grootste aantrekkingspunt, maar je kan ook beleggen in cryptocurrency. Je koopt de munten aan via een online crypto-exchange, en omdat crypto een erg volatiele markt is, kan je hier op korte termijn veel winst (of verlies!) mee maken.
Andere online toepassingen van crypto zijn het verdienen van geld, bijvoorbeeld door erin te beleggen maar ook door “staking” (je verdient dividenden gewoon door cryptomunten te bezitten) of door een “Play to earn”-model bij cryptovideogames.
Er zijn ook online videogames waar je geen geld kan verdienen, maar die wel gebaseerd zijn op het gebruik van cryptocurrency of andere verwante zaken, zoals NFT’s.
Offline gebruik van crypto
Zoals je kunt zien, zijn er dus veel online toepassingen voor crypto, en het internet is uiteraard de belangrijkste arena voor de meeste crypto-activiteiten.
Dat gezegd zijnde, groeit de aanvaarding en het gebruik van crypto als betaalmiddel in offline winkels en bedrijven gestaag. Steeds meer fysieke winkels, restaurants, hotels of andere soorten bedrijven (zoals Microsoft) accepteren crypto als betaalmiddel.
Offline transacties verlopen via betalingsverwerkers die transacties met crypto faciliteren in traditionele winkels. Je kan het vergelijken met creditcardbetalingen zoals VISA en Mastercard.
Je kan dit ook doen op een indirecte wijze, door zogenaamde crypto-ATM’s (cryptocurrency-geldautomaten). Door deze machines kan je contant geld omzetten in crypto, of vice versa. Hoewel we deze nog niet vaak zien opduiken in Nederland, stijgt het wereldwijd gebruik ervan.
Daarnaast spelen ook mobiele crypto-wallets en NFC-technologie (Near Field Communication) een rol in het fysiek gebruik van crypto. Met een mobiele crypto-app kan je je crypto offline opslaan en beheren via je smartphone, wat het eenvoudiger maakt om ermee te betalen bij fysieke zaken die crypto aanvaarden. En met NFC-technologie kan je dan contactloos betalen met crypto, zoals je ook met een creditcard kan doen.