Hoe je met UX/UI mooie interfaces voor sportweddenschappen maakt

Velen onder ons hebben wel eens een sportwedstrijd nog spannender gemaakt door er een gokje op in te zetten. En dan heb je zeker gemerkt dat dat hele systeem knap in elkaar gezet is. Om tot dat resultaat te komen worden er gespecialiseerde technieken ingezet.

Aan de ene kant is dat de UX (User Experience), of de ervaring van de gebruiker. En aan de andere kant de UI (User Interface), of het design dat gebruiker zal zien en gebruiken. In deze blog gaan we na wat de praktische toepassing van beiden is. En dan merk je meteen ook wat het voor een sports app of website kan betekenen.

Onderzoek en analyse

Welke toepassing een programmeur bouwt, het begint altijd met het onderzoeken waarvoor de toepassing nodig is. Hij of zij moet er zich goed van bewust zijn wat er voor deze specifieke taak verwacht wordt. Dat kun je in twee belangrijke categorieën onderverdelen.

  • Analyse van de doelgroep: Wie zijn de eindgebruikers, zijn het vooral ervaren gebruikers of eerder sportfans die af en toe een gokje wagen. Het is ook van belang om te onderzoeken of het meer mannen of vrouwen zijn, en wat de gemiddelde leeftijdsgroep is.
  • Analyse van de concurrentie: Onderzoek hoe de concurrentie de toepassing presenteert. Kijk vooral hoe er aanpassingen kunnen gebeuren die tot verbeteringen kunnen leiden.

De opbouw

Hier moet de maker van de sports app de structuur van de interface uitdokteren. Ook hier twee pijlers die de basis van een goede site voor sportwedden vormen.

  • Vanzelfsprekende navigatie: Het is van het grootste belang dat de speler in één oogopslag kan zien waar hij naartoe moet. Op welke sporten kan gewed worden en dat de andere mogelijkheden, zoals live wedden, gemakkelijk te vinden zijn.
  • Belangrijke informatie laten opvallen: Zaken waarvan je wilt dat de bezoekers direct ziet, in de spotlights zetten. Hier denken we aan de welkomstbonus, of een aankomend belangrijk sportevenement.

Algemeen ontwerp

Voor het algemeen design van de site of app geldt meestal de regel van “less is more”. Een drukke site zal de sportfan van de essentie afleiden. Gebruik felle kleuren om iets te accentueren, maar hou het algemeen uitzicht liever sober.

Het is van belang dat ook beginnende spelers probleemloos de stappen om een weddenschap te plaatsen kunnen uitvoeren. Hier zijn eenvoud en doeltreffendheid opnieuw de sleutelwoorden.

Tenslotte is ook consistentie een belangrijke factor. Alle tabs moeten hetzelfde ontwerp hebben. Geef de sportwedders nooit de indruk dat ze plots op een andere site terechtkomen. Je kunt veel beter via details aantonen op welk gedeelte van de site de bezoeker zich bevindt.

Functionaliteit

Perfecte werking is onontbeerlijk bij een site of app voor sportwedden. Er zijn inzetten en dus geld mee gemoeid. Regelmatige haperingen zullen maken dat het vertrouwen vlug zoek is. De sportliefhebber zal vlug wegzappen naar een concurrent waar dat niet zo is.

Bouw de mogelijkheid in om constant updates uit te voeren. In de sportwereld zijn er aan de lopende band veranderingen. Zorg dat de site altijd kort op de bal kan spelen. We denken vooral aan live scores, aangepaste odds en resultaten.

Maak gebruik van AI om de klantenervaring van de bezoekers te vergroten. Op die manier leer de persoonlijke voorkeuren van de speler kennen. Je kunt dan gepersonaliseerde voorstellen en promoties aanbieden.

Heb je er ondertussen een kijk op gekregen?

Je hebt nu kunnen merken dat er bij het ontwerpen van een goede bookmakersite er wel wat om de hoek komt kijken. Het is veel meer dan de professionele beheersing van de programmeertaal. De ontwerper die de UX en UI van een sports app uitdoktert, zal zich met de materie van het sportwedden zelf eigen moeten maken.

Alleen op die manier kunnen goede resultaten bereikt worden. Resultaten die leiden tot tevreden en terugkerende spelers, en dat is uiteindelijk toch waar het allemaal om draait.