Magazijninrichting: de basisprincipes voor beginners

Heb je een eigen winkel of webshop die lekker loopt, en wil je op een overzichtelijke manier een magazijn inrichten? Vaak weet je niet waar en hoe je moet beginnen. Slimme magazijninrichting is essentieel voor iedere ondernemer. Daarom: een aantal handige tips om deze ruimte in een werkbaar en efficiënt geheel om te toveren.

Efficiënt werken met overzicht op de voorraad

Een deugdelijke magazijninrichting is belangrijk om efficiënt te kunnen werken. Vanzelfsprekend houd je je voorraad bij in de computer, maar zeker wanneer er meer personeel actief is, communiceert de digitale informatie niet altijd met hetgeen er daadwerkelijk in stock is. Daarnaast wil je zo nu en dan een product in handen hebben. Ook is het zaak om pakketten te controleren op inhoud. Verkoop je bijvoorbeeld apparaten, dan check je of alle onderdelen erbij zitten. Zo ook met zelfbouwmeubels, speelgoed, servies, et cetera.

Plastic bakken in rekken

Vanzelfsprekend ligt het eraan welke goederen je verhandelt en welke ruimte je tot je beschikking hebt. Er bestaan enorme magazijnen waarin plek is voor metershoge stellingen waarin pallets met koopwaar worden geplaatst. In dat geval is een pompwagen of heftruck onmisbaar. Een ding heb je sowieso nodig: handige plastic bakken, eventueel afsluitbaar. In een klein magazijn plaats je deze in rekken en besticker je ze, in een groot magazijn komen ze van pas voor orderpickers. In deze bakken worden allerlei soorten producten beschermd tegen externe factoren zoals beschadiging en vocht.

Maak gebruik van de hoogte van de ruimte

Bij het neerzetten van stellingen werk je zo veel mogelijk de hoogte in. Het is zonde om een ruimte niet optimaal te benutten. Je plaatst dus idealiter stellingen die tot aan het plafond reiken. Misschien gebruik je de hoogste opslagplekken nu nog niet, maar met het oog op de progressie van je onderneming is de aanwezigheid van die extra ruimte een geruststellend gegeven. Dan kun je de doelgroep ook in de nabije toekomst altijd snel van dienst zijn. Je richt een magazijn dus altijd in op de groei.

Reserveer een hoekje voor het administratieve gedeelte

Een magazijn bijhouden bestaat deels uit administratie in je software. Naast het orderpicken en opruimen van nieuwe koopwaar – een soort vakkenvullen – ben je zo nu en dan bezig aan een bureau om bestellingen te bekijken of de communicatie met klanten en zakenrelaties bij te houden. Het is daarom raadzaam om een deel van het magazijn in te richten als het zogenaamde kantoortje. Daar bewaar je ook pakbonnen en andere papieren administratie.

Denk aan de klimaatbeheersing van de ruimte

Er zijn veel goederen die gebaat zijn bij de juiste temperatuur. Voor magazijnchef en -personeel is prettige warmte of juist koelte eveneens meegenomen. Verdiep je in het begrip klimaatbeheersing en neem de juiste maatregelen als je je magazijn gaat inrichten.

Wees wijs met afval

Een magazijninrichting is niet compleet zonder verantwoorde afvoer van afval. Je merkt dat er dagelijks veel plastic doorheen gaat, alsmede karton en papier. Zet hiervoor aparte bakken neer. Niet alleen voor de welbekende goede zaak, ook om naar je personeel, klanten en relaties uit te stralen dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan als ondernemer.