Tijdelijke afrastering: wat betekent het?

In bestekken kom je wel eens vage begrippen tegen. Afrastering volgens voorschrift van de gemeente, tijdelijke voorziening en tijdelijke afrastering van het werkterrein. Lekker duidelijk en iedereen weet gelijk wat voor afrastering je nodig hebt. Of niet? Nee, allesbehalve dus. De afrastering is in ieder geval bedoeld om ongenode gasten buiten te houden. Daar valt vee ook onder. En wat voor vee moet worden geweerd bepaalt natuurlijk de soort afrastering.

Maar waar is die tijdelijke afrastering nou precies uit opgebouwd? Waar bestaat die uit? Welke materialen moeten worden gebruikt? Handig om te weten want om iets twee keer te doen vinden we niet leuk. In dit blog kun je over de verschillende mogelijkheden lezen. 

Prikpalen

In het bestek is als het goed is het aantal draden voorgeschreven. Bij één draad kan perfect worden gewerkt met veerstalen prikpalen. Indien er meerdere draden worden voorgeschreven kun je beter een kunststof prikpaal of een kunststof multidraadpaaltje gebruiken. De keuze tussen kunststof prikpalen en prikpalen van veerstaal hangt af van het aantal draden. De paallengte die in het bestek wordt vermeld is de totale lengte. Een prikpaal van bijvoorbeeld 120 cm gaat 20 cm de grond in en steekt dus 100 cm boven het maaiveld uit! Er zijn mobiele prikpalen voor kleinvee, wild en schapen, mobiele of tijdelijke prikpalen voor alle diersoorten en prikpalen voor paardenomheiningen.

Houten palen

Meestal kies je bij een tijdelijke afrastering voor onbehandelde palen, waarvan 100 cm de kortste is en 800 cm de langste. Die is dan wel 20 cm dik, maar dat zul je begrijpen. De kleinste diameter is 6 cm. Een andere mogelijkheid is cambio geschild. Dat wil zeggen dat de palen nog schors en bast van de boom kunnen hebben. Deze palen worden voor ongeveer 95% ontschorst tot de zogenaamde cambiumlaag van de palen, zodat ze er vlekkerig uit blijven zien. Deze hebben lengtes van 120 cm tot en met 250 cm, waarbij de diameter varieert van 6 cm tot 10 cm. De resten van cambium blijven zichtbaar. De cambio geschilde palen hebben net als geschilde, onbehandelde palen een beperkte levensduur, maar ze zijn voordelig. Deze cambio geschilde houten palen worden normaal rechtstreeks vanaf de houtzagerij op het werk afgeleverd. Op deze manier verwerkt zijn de cambio geschilde palen vaak goedkoper bij grotere aantallen. De geschilde palen worden in verschillende houtsoorten geleverd. Duurzaamheidsklasse II tot en met V. Het hout behoudt het natuurlijk verloop want er wordt niet iets daadwerkelijk gewijzigd aan de palen. 

Dit artikel is geschreven in opdracht van Buma Handel.