Zo krijg je inzicht in je bedrijfsfinanciën

Er komt een hoop op de gemiddelde ondernemer af. Je hebt met regelgeving te maken. Je hebt met je opdrachtgevers te maken. Je hebt met verplichtingen te maken. Je hebt met financiële zaken te maken. Al met al heb je met veel randzaken te maken.

Gelukkig kun je veel van deze randzaken zo eenvoudig mogelijk maken. Dat geldt in ieder geval wel voor je bedrijfsfinanciën. Je kunt namelijk op meerdere manieren het gewenste inzicht in je bedrijfsfinanciën krijgen.

Gebruik een online boekhoudprogramma

Wil je het gewenste inzicht in je bedrijfsfinanciën krijgen? Dan is een online boekhoudprogramma onmisbaar. Je geniet hiermee van veel mogelijkheden en je hebt altijd toegang tot je boekhouding. Je boekhouding bevindt zich immers in de cloud.

Een goed online boekhoudprogramma draait ook automatisch rapportages voor je uit. Denk hierbij aan de bedrijfsbalans en de winst- en verliesrekening. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar. Bovendien geeft dit direct inzicht in de financiën van je onderneming.

Kijk goed naar de betalingstermijnen

Stuur je een factuur naar je klant toe? Dan heb je ongetwijfeld hier een betalingstermijn op vermeld staan. De ervaring leert echter dat niet elk bedrijf zich hier iets van aantrekt. Sommige bedrijven houden zelf een betalingstermijn van 60 dagen aan, waardoor je lang op je geld moet wachten.

Het is daarom verstandig om vooraf goed naar de betalingstermijnen te kijken. Treed ook hierover in overleg met je opdrachtgever. Blijkt dat de opdrachtgever op dit gebied geen concessies wil doen? Dan is je factuur verkopen een verstandig idee.

Je verkoopt je factuur aan een factoring bedrijf. Dit bedrijf maakt het geld binnen bijvoorbeeld 48 uur naar je over. Je hebt hierdoor snel de beschikking over het geld waar je recht op hebt. Ook kun je hierdoor zelf aan je financiële verplichtingen voldoen.

Vervolgens is het factoring bedrijf aan zet. Dit bedrijf gaat het bedrag innen bij jouw opdrachtgever. Gaat dit niet goed? Dan is dit het risico van het factoring bedrijf. Of blijft de betaling echt lang uit? Dat is niet aan jou. Jij hebt immers al de beschikking over het geld gekregen.

Vooral voor een ZZP’er is factoring interessant. Dankzij factoring ZZP heb je immers snel de beschikking over je geld. Je kunt hierdoor snel investeringen doen en je krijgt inzicht in je financiën. Bovendien ben je als ZZP’er vaak afhankelijk van grote bedrijven. Juist de grote bedrijven nemen het niet zo nauw met de betalingstermijn.

Ga er regelmatig goed voor zitten

Het is ook verstandig om regelmatig even voor je boekhouding te gaan zitten. Werk je volledige boekhouding bij en bekijk de rapportages. Je weet nu precies wat de financiële status van je bedrijf is.

Heb je moeite om dit structureel te doen? Houd dan elke week een vast moment in je agenda vrij. Plan bijvoorbeeld op de dinsdagmiddag van 16:00 tot 17:00 uur in voor je boekhouding. Dit is niet het leukste om te doen, maar het is wel noodzakelijk. De juiste inzichten in je bedrijfsfinanciën maken ondernemen bovendien een stuk eenvoudiger.