Motiveren van Teams voor continue verbetering met Lean Six Sigma – 5 Tips

De toepassing van de principes van Lean Six Sigma binnen een organisatie vereist meer dan alleen kennis van de methodologie; het behoeft een team dat gemotiveerd en toegewijd is aan voortdurende verbetering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om in te spelen op de motivatie binnen het interne werkveld. Hoe? Gebruik deze vijf tips om je team te motiveren en het maximale uit de Lean-aanpak te halen.

1. Cultuur van open communicatie

Begin met het vestigen van een cultuur waar open communicatie de norm is. Als het aankomt op Lean Six Sigma-principes, dan is het de moeite waard om te weten dat de meningen en inzichten van elk teamlid zeer waardevol kunnen zijn.

Zo ga je hiermee om: Moedig je team aan om ideeën en feedback te delen zonder angst voor kritiek. Dit bewerkstelligt een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelen. Kortom, een uitstekende balans voor meer betrokkenheid en innovatie!

2. Verbind doelen met persoonlijke drijfveren

Lean Six Sigma gaat vrijwel volledig over het verbeteren van processen, maar het uiteindelijke doel is het verbeteren van de organisatie als geheel. 

Maak de connectie tussen de doelen die behoren tot de Lean-aanpak met de persoonlijke en professionele groei van je teamleden. Zo laat je niet alleen zien hoe hun bijdrage het bedrijf helpt, maar ook hun eigen vaardigheden en carrièrevooruitzichten in de lift omhoog brengt. 

3. Vier successen en leer van fouten

Vier successen, groot en klein. Dit kan op tal van manieren, zoals het bereiken van een goed gedefinieerde projectmijlpaal of de succesvolle implementatie van een verbetervoorstel. Even belangrijk is om te leren van fouten. Dit kun je alleen doen als er een veilige ruimte is waarin fouten worden gezien als kansen om te leren, niet als redenen voor straf!

4. Geef training en ontwikkelingsmogelijkheden

Investeren in de training en ontwikkeling van je team is een krachtige motivator. Bied mogelijkheden aan voor je teamleden om hun Lean-kennis uit te breiden, zoals aan de hand van workshops, cursussen of certificeringstrajecten. Zo maak je aantoonbaar dat je investeert in hun groei en ontwikkeling.

5. Benadruk het grotere plaatje

Soms kunnen de dagelijkse taken en projecten overweldigend zijn. Merk je dat de dagelijkse bezigheden zwaar op de maag liggen, help dan je team met het inzien van het grotere plaatje. Laat ze zien hoe hun werk bijdraagt aan de bredere organisatiedoelen. Door het verband te leggen tussen individuele projecten en de impact op de organisatie, krijgt het werk meer betekenis en waarde.