3 methoden om je de financiën van je bedrijf op orde te houden

Als zelfstandig ondernemer moet je ervoor zorgen dat je jouw financiën op orde hebt. Je moet namelijk niet alleen aangifte inkomstenbelasting doen, maar ook aangifte omzetbelasting. Veel ondernemers vinden dit de minst leuke kant van het ondernemerschap. Begrijpelijk, maar helaas ontkom je er niet aan. Wanneer je weinig tijd aan de administratie besteedt, kost het op orde houden van de financiën van je bedrijf veel tijd. Uiteraard is dit niet wenselijk. Daarom zetten wij in deze tekst 3 methoden op een rijtje om de financiën van je bedrijf op orde te houden.

1. Zakelijke rekening openen
Wil je de financiën van jouw bedrijf op orde houden? Dan raden wij je aan een zakelijke rekening te openen. Als jouw onderneming een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) is, ben je verplicht om zo’n rekening te openen. Maar is een zakelijke rekening verplicht voor een eenmanszaak? Nee, dat is het wettelijk gezien niet. Toch ontkom je er als zelfstandig ondernemer vaak niet aan om een zakelijke rekening te openen. Waarom niet? Omdat in de voorwaarden van veel banken staat dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Wie een privérekening gebruikt om hier zakelijk geld op te laten storten, maakt extra kosten. Als je zo’n rekening voor zakelijke doeleinden gebruikt, is het bovendien lastig om de financiën van jouw bedrijf op orde te houden. Persoonlijke en zakelijke geldstromen lopen in dat geval namelijk door elkaar. Hierdoor moet je continu uitpluizen wat zakelijk geld en wat privégeld is. Hierdoor kost het je onnodig veel tijd om de administratie van jouw onderneming bij te houden.

2. Boekhoudprogramma aanschaffen
Ben je zelfstandig ondernemer en heb je een zakelijke rekening geopend? Dan betekent dit niet dat de financiën van jouw bedrijf ook altijd op orde zijn. Zakelijk geld en privégeld worden weliswaar van elkaar gescheiden, maar je moet nog steeds behoorlijk wat tijd steken in de boekhouding. Als je hier niet op zit te wachten, raden wij je aan een boekhoudprogramma aan te schaffen. Grote voordeel van zo’n programma is dat je jouw zakelijke rekening hier meestal mee kunt koppelen. Wanneer je dit doet, worden de transacties van deze rekening automatisch ingelezen. Je hoeft niet langer alles handmatig in te voeren, waardoor het een stuk makkelijker is om de financiën van je bedrijf op orde te houden.

3. Boekhouder inhuren
Heb je zelf geen kaas gegeten van boekhouden? Dan vind je het misschien geen goed idee om hier zelf mee aan de slag te gaan. Gelukkig betekent dit niet dat je de financiën van je bedrijf niet op orde kunt houden. Nee, want je kunt de boekhouding namelijk uitbesteden aan een boekhouder. Besef je wel dat dit kosten met zich meebrengt. Voordeel van uitbesteden is dat je meer tijd overhoudt om in jouw bedrijf te steken, waardoor er meer geld binnenkomt. Onderaan de streep kan het hierdoor voordeliger zijn om jouw financiën te laten beheren door een boekhouder.