Op Internetpedia schrijven we uiteraard artikelen over internet en alles wat hiermee te maken heeft. Een onderdeel wat hier dan niet bij kan ontbreken is netwerken en het beheer hiervan. Iedereen die gebruik maakt van netwerken en UTP bekabeling, zou veel baat kunnen hebben bij het aanschaffen van een patchpaneel. In dit artikel leggen we uit waarom.
Patchpaneel uitgelegd
Allereerst is het goed om te bespreken wat een patchpaneel precies is. In de breedste zin van het woord is een patchpaneel een algemene aanduiding om aan te kunnen geven dat je te maken hebt met een paneel waar meerdere draden of kabels bij elkaar kunnen komen. Elke kabel in het paneel heeft een verbinding met een andere bron. Een patchpaneel is daarnaast heel handig voor alle rommelige mensen onder ons: een patchpaneel biedt namelijk dé oplossing voor veel bekabeling – het geeft al die kabels simpelweg een veel netter uiterlijk.
Een patchpaneel kopen
Hoewel er talloze verschillende typen patchpanelen op de markt verkrijgbaar zijn, is dit niet het belangrijkste kenmerk om op te letten wanneer je er eentje aanschaft. Bij het kopen van een patchpaneel draait het namelijk veel meer om het type kabel waar je gebruik van maakt, en de specificaties hiervan. Pas daarna kun je kijken naar de kenmerken van het patchpaneel wat je overweegt te kopen. Het zorgt ervoor dat een netwerk goed, snel en stabiel kan werken.
Kosten van een patchpaneel
Hoeveel je betaalt bij een patchpaneel kopen is van een aantal zaken afhankelijk. Het heeft onder andere te maken met het type kabel wat gebruikt wordt, de grootte van het aangesloten netwerk én van het type patchpaneel. Patchpanelen zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten en groottes, variërend van een paar poorten naar twaalf poorten of meer.
Overzichtelijk
Een patchpaneel kan heel veel overzicht bieden wanneer er veel kabels zijn die voor verschillende functies dienen. Het is in dit geval wel belangrijk dat je het patchpaneel hebt gelabeld, anders is het een hele uitdaging om het overzicht te bewaren. Echter, als alles eenmaal gelabeld is, heb je alle informatie over de kabels op één plek. Handig, toch?