Dit heb je nodig om copywriter te worden

Copywriting klinkt voor veel mensen als de ideale baan. Tenminste, als je houdt van schrijven en het vertellen van informatie of verhalen. Het is flexibel, je bent in veel gevallen je eigen baas en kunt vaak lekker remote of vanuit huis werken. Benieuwd wat je eigenlijk allemaal nodig hebt om copywriter te worden? Wij maakten een overzicht.

Inschrijving bij de KvK

Als je aan de slag zou willen als freelance copywriter, dan is het heel belangrijk dat je aan de slag kunt als ondernemer. Daarvoor moet je eerst naar de Kamer van Koophandel om je hier in te schrijven als eenmanszaak. Dit klinkt misschien alsof je direct zelf een bedrijf moet starten, maar het is een stuk makkelijker dan het klinkt. Je hoeft je namelijk alleen in te schrijven als eenmanszaak bij de KvK, en kunt daarna direct aan de slag als freelance ondernemer. In het geval van copywriting zal je waarschijnlijk binnen de categorie ‘scheppende kunsten’ vallen. Wie wil er nou geen kunstenaar zijn?

Computer programma’s

Als je daadwerkelijk gaat schrijven, heb je hiervoor natuurlijk wel een geschikt programma nodig. Het moet gebruiksvriendelijk zijn maar ook genoeg features hebben die een schrijver kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan autocorrectie die alle typfoutjes direct zou moeten herkennen. Micorosft office 2021 is een ideaal programma wat veel gebruikt wordt door schrijvers. Handige extra functie: je kunt hier je documenten ook automatisch laten opslaan. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je een document kwijt bent als je hem niet op tijd hebt opgeslagen.

MacBook Pro

Laptop en accessoires

Werken kun je doen op een los computerscherm met een bijpassend toetsenbord, maar wanneer je af en toe buiten de deur gaat werken (bijvoorbeeld om in een koffietentje te gaan zitten), is dit alleen wat moeilijk om mee te nemen. Een laptop, zoals eentje met windows 11, is daarom relatief meer geliefd onder schrijvers. Je bent hierdoor een stuk mobieler. Als je een lange dag achter het bureau zit, dan is een laptopscherm echter misschien te laag of te klein om naar te kijken. Wat dan een ideale oplossing kan bieden, is door te kiezen voor een laptop standaard en een toetsenbord en muis op bluetooth. Door zo je thuiswerkplek te creëren zorg je er tevens voor dat je je nek en rug niet teveel belast.

Notitieboek

Als copywriter ben je natuurlijk grotendeels afhankelijk van je eigen inspiratie en schrijfkunde. Als er een writer’s block optreedt ben je immers de klos. Wat je kunt doen om te zorgen dat je je inspiratie altijd vast kunt leggen? Draag altijd een notitieboek bij je. Heb je dan ineens een idee, dan kun je dit gelijk opschrijven.