Metaal verspannen, wat is het en welke technieken heb je? 

Het verspannen van metaal is een bewerking waarbij je op een gecontroleerde manier metaal wegsnijdt. Dit gaat vaak met grote krachtige machines. Wij vertellen er in dit artikel meer over. 

Wanneer je metaal gaat verspannen komen er metaalschilfers vrij. Deze schilfers worden spanen genoemd en hier komt dan ook de term metaal verspannen vandaan. Er zijn verschillende methodes en bewerkingsmanieren om metaal te verspannen. We gaan het in dit artikel hebben over de volgende: frezen, zagen, tappen, kotteren en boren. Maar we beginnen met metaal draaien

Metaal draaien 

Het draaien van metaal gebeurt wanneer er ronde vormen in metaal gemaakt moeten worden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een ronde remschijf. Hiervoor worden grote machines gebruikt die op een krachtige, maar ook accurate manier kunnen verspannen. Bij Olpa Hank hebben ze deze krachtige machines in huis. Zijkunnen voor jou met gemak nauwkeurige metaalbewerkingen produceren. Denk aan een aandrijfas of lagerbussen en ga zo maar door. 

Frezen 

Een freesmachine ken je misschien wel. Voor houtbewerking hebben veel gewoon een bovenfrees in de schuur liggen. Maar voor metaalbewerking, heb je toch net even een krachtigere frees nodig. De frees zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld schroefdraad kan maken om randen glad kan maken zonder al te veel moeite. Dit door een snel draaiende beweging van de frees. 

Tappen 

Waar je met een frees kan tappen, is tappen eigenlijk een aparte techniek. Zo kan je met het tappen van metaal schroefdraad aanbrengen in het metaal. Ook met een boormachine kan je dit bijvoorbeeld in hout doen, maar voor het tappen van metaal heb je een krachtige boor nodig. Ook dit is een techniek die onder het verspannen van metaal valt. 

Boren 

Dit is misschien wel de bekendste techniek om metaal te bewerken. Bij boren zorg je ervoor dat door een boor die snijdt aan twee kanten je een gat maakt in metaal. Hierdoor kan je ronde gaten maken die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld het monteren van stalen pijpen. Je bepaalt zelf de dikte van het gat. 

Gladde oppervlakken maken 

Nu hebben we de grootste en bekendste methodes op een rij gezet. Maar er zijn nog 3 methodes om metaal te verspannen die nog niet aan bod zijn gekomen. Slijpen, honen en leppen.

Slijpen

Bij slijpen wordt er gebruik gemaakt van een slijpsteen. Deze bestaat uit fijne korrels en hierdoor kan je bijvoorbeeld het metalen oppervlak glans of vlakte geven. 

Honen 

Dit is een methode die vooral wordt gebruikt bij cilinders van motoren. Hierbij kan je makkelijker groeven maken en cilinders gladstrijken doormiddel van 3 slijpstenen die aan elkaar verbonden zijn. 

Leppen 

Dit is puur voor de nabewerking van metalen. Bij leppen zullen twee draaiende lepschijven op bolvormige metaalproducten worden geplaatst om het glad te maken. Door past toe te voegen wordt dit product netjes geslepen. 

Verspannen is een ingewikkeld proces en daarom niet iets wat je zo even in je schuurtje doet. Over het algemeen heb je een specialist nodig met de juiste gereedschappen. Belangrijk bij verspannen zijn de geometrie van je gereedschap, de juiste materialen, krachtig en kunde en het inbrengen van de juiste warmte. 

Lees hier een artikel over zeldzame aardmetalen die zijn ontdekt.