Schuren: zo pak je dat aan

Houten meubels, deuren of raamkozijnen schilderen? Dan is de kans groot dat je de boel eerst even flink moet schuren. Hoe je dit precies aanpakt en waar je op moet letten? We vertellen het jou in deze blog! 

Heb jij een mooi oud kastje op de kop getikt in de tweedehands winkel of op Marktplaats? Of heb je een ander project liggen dat je wilt gaan opknappen? Om ervoor te zorgen dat de verf straks goed hecht wordt er altijd eerst geschuurd. Je wil tenslotte dat het eindresultaat straks professioneel oogt. En daarom is een professionele aanpak erg belangrijk. 

Stappenplan

We hebben een klein stappenplan voor je opgesteld, zodat je straks kan beginnen met schuren. Let wel op! Kleine oppervlaktes kan je met een stuk los schuurpapier oplossen, maar voor grotere oppervlaktes raden we je aan om gebruik te maken van een schuurmachine. Deze kan je vaak ook schuren bij de grotere bouwmarkten. 

Stap 1: zorg er eerst voor dat de oude verflaag is verwijderd

Dit doe je door eerst loszittende verf te verwijderen. Hiervoor gebruik je een heteluchtpistool, speciaal afbijtmiddel of een plamuurmes zodat je de losse verfbladders kunt verwijderen.

Stap 2: ontvet de ondergrond grondig

Je kan hiervoor speciale middelen kopen. Gebruik liever een ammoniak. Het is namelijk niet goed voor het milieu, maar ook niet voor jouw eigen gezondheid. Je kan de ondergrond goed naspoelen met een spons met water. Laat het geheel nu eerst drogen.

Stap 3: schuren maar

Nu kan je beginnen met het schuren. Voor de grotere oppervlaktes kan je een schuurmachine gebruiken. Zorg er hierbij voor dat je niet te veel druk uitoefent op het apparaat. Je kan het apparaat losjes vasthouden en in dezelfde beweging over de oppervlakte heen halen. Als je te hard drukt dan kan je onnodige beschadigingen maken. En dat wil je natuurlijk liever niet. De kleine hoekjes kan je doen met de hand door gebruik te maken van een los stukje schuurpapier. 

Als je hebt geschuurd is het slim om, voordat je gaat lakken of verven, eerst alles goed stofvrij te maken. Door het schuren komt er natuurlijk stof vrij. Dit doe je gemakkelijk met een zachte borstel of een vochtige doek. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een speciaal schuurdoekje. Deze nemen direct ook het stof op.