Starten als ZZP’er? Deze dingen worden vaak vergeten!

Als ZZP’er starten is voor veel mensen een droom. Zelf je tijd indelen en de volledige vrijheid om te doen wat je wilt. Natuurlijk brengt het ook veel verantwoordelijkheden met zich mee, en mensen onderschatten deze factor nog wel eens. Als buitenstaander wordt het zijn van eigen baas nog wel eens verheerlijkt, maar wanneer het eenmaal zover is kan het best tegenvallen. Welke zaken dan slim zijn om wél echt te regelen? Lees snel verder.  

Goed verzekerd 

Als ZZP’er ben je van begin tot eindverantwoordelijk voor het werk. Wanneer het goed gaat, maar uiteraard ook wanneer het fout gaat. Wanneer je je werk met de juiste intenties doet dan hoeft het helemaal niet te betekenen dat fouten met opzet worden gemaakt. Maar je kan nooit fouten voorkomen, dat is iets menselijks. Daarom is het ook belangrijk om als ZZP’er direct een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit kan namelijk veel ellende later voorkomen. Kies de variant die aansluit op jouw type bedrijf en werkzaamheden. Van een in- tot uitloopverzekering, er zijn allerlei extra’s te verzinnen voor jouw verzekering. Zorg er in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent voor het geval er iets misgaat op zakelijk vlak, dat werkt toch wat lekkerder! 

Arbeidsongeschikt 

Naast dat je als ZZP’er verantwoordelijk bent voor het werk en de fouten die daaruit kunnen voortvloeien, ben je ook verantwoordelijk voor het verzorgen van je eigen inkomen. Dit is een verantwoordelijkheid die je natuurlijk in de goede tijden hebt, maar ook in de slechte tijden. Je denkt er liever niet aan, maar er is altijd een mogelijkheid dat je uitvalt door ziekte of een ongeval. Het is goed hier je bewust van te zijn en rekening mee te houden. Sluit daarom ook altijd een vorm van een verzekering af waarbij je verzekerd bent voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Vaak zijn dit dure verzekeringen, maar wel verzekeringen die ervoor zorgen dat jij ook de pittige tijden kunt doorstaan. De overheid heeft plannen om deze verzekering verplicht te stellen, en dat is niet voor niets. Je zult niet de eerste zijn die achteraf denkt; had ik het toch maar gedaan!

Spaarpotje 

Als ZZP’er ben je ook verantwoordelijk voor investeringen op de lange termijn, houd hier rekening mee en reserveer hier de nodige kosten voor. Denk aan afschrijvingskosten van auto’s en een eventueel bedrijfspand. Hier kunnen zaken snel kapot gaan, het is dan ook goed om altijd een financiële buffer te hebben die deze zaken kan opvangen. Natuurlijk is het ook belangrijk om je geld te investeren, maar een appeltje voor de dorst is altijd een must als ondernemer. 

Kortom, ZZP’er worden gaat je veel opleveren maar het vraagt ook om wat investeringen. Je verantwoordelijkheden nemen namelijk toe en deze moet je dan ook ten volste dragen. Realiseer je dit en onderneem de nodige acties. Alleen dan kun je met een gerust hart gaan slapen en je bedrijf laten floreren. Maar wat je voor al dat werk terugkrijgt; een heerlijk gevoel van vrijheid!