Waarom een goed wachtwoord steeds belangrijker is geworden

Bijna iedereen heeft tegenwoordig op allerlei verschillende plekken paswoorden nodig. Het zijn er vaak zo veel dat het vrijwel onmogelijk is om ze allemaal te onthouden, zeker als al die passwords ook nog eens aan allerlei eisen moeten voldoen. Grote en kleine letters, cijfers en leestekens en dan ook nog eens een minimale lengte. Waarom worden deze eisen steeds strenger, en hoe onthoud je in vredesnaam al die verschillende wachtwoorden?

We doen steeds meer dingen digitaal

Op vrijwel iedere website die je gebruik om bijvoorbeeld dingen te bestellen of waar je om een andere reden een account moet hebben, is een wachtwoord vereist. En je hebt vast en zeker gemerkt dat die wachtwoorden in de afgelopen jaren aan steeds meer eisen moesten voldoen. Ook zal je wellicht vanuit je browser, die je in veel gevallen kan helpen om al die wachtwoorden te onthouden, zo nu en dan een waarschuwing krijgen als je een wachtwoord wilt gebruiken dat je al eerder hebt gebruikt. Waarom is het allemaal zo streng geworden?

De reden is simpel. We zijn in de loop der jaren steeds meer dingen digitaal gaan doen. Heb je iemands inloggegevens, dan kun je niet alleen in zijn of haar naam bestellingen doen, maar met een beetje ‘geluk’ ook bankzaken regelen of medische gegevens inzien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom wordt de beveiliging van plekken waarop gegevens worden bewaard steeds strenger, en is steeds vaker alleen een wachtwoord zelfs niet meer voldoende.

Wachtwoorden op de werkplek

Ook op de werkplek zal je steeds meer wachtwoorden zijn gaan gebruiken, en moeten deze aan steeds meer eisen voldoen. ’s Morgens je computer aanzetten en eenmalig een simpel wachtwoord invoeren, dat is niet meer van deze tijd.

En dat is maar goed ook, want ook onze werkplek is steeds digitaler geworden. We gebruiken programma’s als Microsoft Teams om te vergaderen. In deze meetings wordt niet zelden informatie besproken die alleen voor medewerkers bestemd is. Je moet er niet aan denken dat er ongemerkt iemand anders op het account van een collega is ingelogd, en zo de vergadering bijwoont!

Ook wanneer er bijvoorbeeld wordt gewerkt met Microsoft 365, en medewerkers overal en altijd, via welk device dan ook, in kunnen loggen in hun normale werkplek, is het gebruik van goede wachtwoorden en beveiliging essentieel. Gelukkig geldt voor veel van dit soort software dat de eisen waaraan moet worden voldoen om ermee te kunnen werken behoorlijk streng zijn, zodat medewerkers niet anders kunnen dan zorgen voor goede wachtwoorden. Toch kan het geen kwaad om hier binnen een bedrijf regelmatig aandacht aan te besteden. Zeker nu het werk meer en meer van afstand wordt gedaan en in de cloud wordt opgeslagen, kan een bedrijf bij onvoldoende naleven van de procedures kwetsbaar zijn, iets dat je ten alle tijden wilt voorkomen. Maak medewerkers daarom altijd bewust van de noodzaak van een goed wachtwoord, en de eisen waar dit aan moet voldoen. Alleen zo blijft ook de virtuele werkplek veilig.