Wat voor type huisdier past goed bij wie jij bent als persoon?

Een hond of kat, of toch liever een cavia of konijn. Het kiezen van een dierenvriend is lastig. Analyseer daarom wat voor type mens jij bent en wat voor type dier bij jou past, dan kan het bijna niet misgaan.

Katten

Een kattenmens is over het algemeen wat meer op zichzelf aangewezen dan bijvoorbeeld een hondenmens. Dat komt natuurlijk doordat katten ook vrij zelfstandig zijn. Ze houden ervan om zelf te kunnen gaan en staan waar ze willen en ze komen bij je voor aandacht als zij dat zelf willen. Het enige waar je als baasje om moet denken is het aanvullen van het voer, de dierenartsafspraken nakomen en de kattenbak verschonen. Ook dat is niet iedereens favoriete deel, maar daar kan je ook de beste zelfreinigende kattenbak voor halen. Dan kan je bijna helemaal achteroverleunen, terwijl je wel de leuke kanten van het dier meemaakt.

Honden

De trouwe viervoeters gaan nou eenmaal niet naar de kattenbak. Jammer maar helaas, met een hond moet je toch echt minimaal drie keer uit per dag en ja, je moet ook de gedropte behoefte opruimen. Ben je zelf ook een actief buitenmens, houd je van wandelen, heb je veel geduld en heb je graag mensen of dieren om je heen? Ben je iemand die niet extreem veel vrienden heeft, maar de relaties die je hebt wel enorm koestert en onderhoudt? Dan is een hond echt wat voor jou.

Hamster

Ben je nou echt een nachtmens? Dan is een hamster misschien wel wat voor jou. Hamsters leven over het algemeen ’s nachts en slapen veel overdag. Zodra de hamster wakker wordt, heeft hij energie in de avond en wil het liefst het draaiende rad uit zijn schroef rennen. Kan jij zelf ook nooit voor een uurtje of drie of vier slapen in de nacht, dan is een avondbuddy misschien wel wat voor jou. Als de hamster wakker is, zijn ze heel nieuwsgierig en de hamster past dus ook bij nieuwsgierige, extraverte mensen met een relaxte houding.

Vogeltje

Misschien niet het eerste dier waar je aan denkt, maar ook vogels zijn populaire huisdieren. Daarbij zijn ze hartstikke slim en kan je net zo’n goeie band opbouwen met een vogel als met een hond of kat. Ook bij vogels moet je natuurlijk de kooi verschonen en ook daar is helaas ook nog geen zelfreinigende bak voor bedacht. Gelukkig kan je de meeste kooien aan de onderkant eraf klikken of een tree eruit schuiven. Zo kan je gemakkelijk de kooi verschonen. Let wel op bij vogels, als je ze niet genoeg aandacht geeft, kunnen ze chagrijnig worden en ook flink veel lawaai maken. Daarnaast leven ze vaak ook vrij lang, soms langer dan honden. Denk er dus eerst goed over na.

Vissen

Eén vis of een paar vissen zijn eigenlijk de perfecte huisdieren voor introverte mensen. Ze zijn namelijk altijd stil, kunnen goed luisteren en veroordelen je nooit. Ze zijn er altijd voor je. Het leuke van vissen is dat je ze ook een aantal trucjes kan leren. Daar moet je dan wel even de tijd in stoppen natuurlijk. Bij een stel vissen in een kom hoef je verder ook niet heel veel te doen. Alleen de tank schoonmaken is even een ding. Hoe meer vissen in de tank, hoe groter deze moet zijn. Dat is dus even oppassen met schoonmaken. Ook moet je natuurlijk genoeg ruimte hebben voor een tank in je kamer of huis.