Wie bekijkt mijn Instagram?

Instagram biedt een goede kijk in iemands leven. Waarschijnlijk kijk je zelf ook wel eens terug naar je eigen verzameling fotos. Het zijn vaak immers mooie herinneringen van leuke momenten die de moeite waard zijn om te koesteren. Dit kan je natuurlijk ook bij anderen doen, en als we eerlijk zijn, dan zal vrijwel iedereen moeten toegeven dat hij of zij wel eens het account van iemand anders heeft door gestruind. Dit Instagram stalken vraagt om enige behendigheid waarbij het zaak is om geen oude foto’s van iemand te liken. Omdat we dit allemaal wel eens doen is de kans groot dat iemand dit ook bij jou doet. Maar hoe kom je er achter wie jouw Instagram bekijkt? We vertellen het je hier.

Stories plaatsen

Dankzij de story-functie van Instagram kom je in ieder geval een heel eind. Door simpelweg regelmatig stories te plaatsen kun je een goed beeld krijgen van wie er precies kijkt naar jouw foto’s en video’s. Staat hier iemand tussen die je helemaal niet volgt, dan weet je dat diegene jouw account regelmatig af struint en hier geheimzinnig over doet. Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie elkaar wel volgen, maar dan nog krijg je enig inzicht in wie er precies jouw account in de gaten houdt. Wat veel mensen daarnaast niet weten, is dat de personen die hoger in de lijst staan personen zijn die het vaakst naar jouw stories kijken. Er is dus ook sprake van een soort rangschikking.

Business account

Een andere wijze waarop je kunt achterhalen wie er op je Instagram kijkt, is door een business account te nemen. Het kost wellicht wat meer moeite om dit account aan te maken en ermee aan de slag te gaan. Toch kan het je dus ook wat opleveren, namelijk meer inzicht in wie er kijkt naar jouw Insta. Als je heel actief bent op Instagram, kun je vervolgens dagelijks alle statistieken zien. Dit is handig en geeft je bijvoorbeeld informatie over hoeveel profielbezoeken je hebt gehad, hoe oud je gemiddeld bezoeker was en op welk moment ze online zijn. Je ziet niet precies wie de bezoeker van je Insta was, maar wel wie je gemiddelde bezoeker is. Dat is natuurlijk fantastisch als je ernaar streeft om het maximale uit dit medium te halen. Je kunt de informatie gebruiker om meer Instagram-volgers te krijgen. Het is overigens een goede tip om je Instagram-account op ‘Openbaar’ te zetten, als je er het maximale uit wilt halen. Als mensen namelijk nieuwsgierig zijn naar wat je er op hebt staan en ze zien een slotje, dan kan dat ze best wel afschrikken. Als je zoveel mogelijk volgers wilt, of betrokkenheid bij bijvoorbeeld je business, zet dan dat account maar lekker open.

Insights+ for Instagram

Je kunt ook andere apps downloaden om inzicht te kriigen in wie jouw Instagram bekijkt. Een van die apps is Insights+ for Instagram. Je kunt zien via deze app wie jij volgt en wie jou vervolgens niet terug volgt, wie jou heeft ‘ontvolgd’ en zelfs wie jou heet geblokkeerd. Als je de betaalde versie van deze app hebt, dan kun je ook zien wie jouw account stiekem heeft bekeken via ghost followers. Je kunt zelfs te weten komen via deze app dat iemand wel eens vaker dan één keer door je foto’s scrolt met de stalkerfunctie. De app Insights+ for Instagram is zowel voor Android als iOS beschikbaar en gratis te downloaden.

Pas op voor louche apps

Er zijn namelijk steeds meer en meer apps die inspelen op het fenomeen van inzicht krijgen in je Instagram. Vaak hebben ze een naam zoals ‘Who viewed me on Instagram’. Er kan eigenlijk weinig gebeuren als je gewoon de officiële Instagram-app blijft gebruiken of dus een poging waagt met Insights+ for Instagram. Wat een minder goed idee is, is om apps zoals InstaAgent te downloaden. Deze werd in 2016 al uitgebracht. De app vraagt om je even aan te melden met je Instagram account, en vervolgens zou je precies kunnen zien wie jouw account bekijkt. Maar dit is precies waar het misgaat.

Vrij spel voor de ontwikkelaars

Doordat je als gebruiker de app toegang hebt gegeven tot jouw account, krijgen de ontwikkelaars van dit soort malafide apps volledig vrij spel. De app InstaAgent bleek wachtwoorden te verzamelen van gebruikers. En dat wil niemand natuurlijk. Het wordt echter nog vervelender: veel van deze apps vragen toegang tot een groot aantal gegevens van je telefoon. Dit gaat om rechten die de app helemaal niet nodig heeft. Dat betekent dat niet alleen je Instagram account gevaar loopt, maar vrijwel alle gegevens op je telefoon in verkeerde handen kunnen vallen. De ontwikkelaars van deze apps doen er alles aan om de apps aan de man te brengen en de apps er zo veilig mogelijk uit te laten zien. Er zijn dan ook al heel wat mensen ingetrapt. Houd het dus vooral bij de officiële Instagram app en gebruik de stories om te bekijken wie jouw account met enige regelmaat bekijkt.

Instagram kent dus geen officiële functie voor het bijhouden van wie jouw account precies bekijkt, maar via de stories kun je een redelijk inzicht krijgen. Ook het aanmaken van een business account of het downloaden van een app, zoals Insights+ for Instagram kan je helpen om te weten te komen wie jouw Instagram bekijkt. Als je een externe app gebruikt, is het wel raadzaam om je te verdiepen in de betrouwbaarheid.

Bekijk ook eens:

Wat betekent POV op Instagram & TikTok?