Wie bekijkt mijn Instagram?

Instagram biedt een goede kijk in iemands leven. Waarschijnlijk kijk je zelf ook wel eens terug naar je eigen verzameling fotos. Het zijn vaak immers mooie herinneringen van leuke momenten die de moeite waard zijn om te koesteren. Dit kan je natuurlijk ook bij anderen doen, en als we eerlijk zijn dan zal vrijwel iedereen moeten toegeven dat hij of zij wel eens het account van iemand anders heeft door gestruind. Dit Instagram stalken vraagt om enige behendigheid waarbij het zaak is om geen oude foto’s van iemand te liken. Omdat we dit allemaal wel eens doen is de kans groot dat iemand dit ook bij jou doet. Maar hoe kom je er achter wie jouw Instagram bekijkt? We vertellen het je hier.

Stories plaatsen

Dankzij de storie functie van Instagram kom je in ieder geval een heel eind. Door simpelweg regelmatig stories te plaatsen kun je een goed beeld krijgen van wie er precies kijkt naar jouw foto’s en video’s. Staat hier iemand tussen die je helemaal niet volgt, dan weet je dat diegene jouw account regelmatig af struint en hier geheimzinnig over doet. Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie elkaar wel volgen, maar dan nog krijg je inzicht in wie er precies jouw account in de gaten houdt. Wat veel mensen daarnaast niet weten, is dat de personen die hoger in de lijst staan personen zijn die het vaakst naar jouw stories kijken. Er is dus ook sprake van een soort rangschikking.

Pas op voor louche apps

Er zijn namelijk steeds meer en meer apps die inspelen op dit fenomeen. Vaak hebben ze een naam zoals ‘Who viewed me on Instagram’. Er kan eigenlijk weinig gebeuren als je gewoon de officiële Instagram app blijft gebruiken. Wat een minder goed idee is, is om apps zoals InstaAgent te downloaden. Deze werd in 2016 al uitgebracht. De app vraagt om je even aan te melden met je Instagram account, en vervolgens zou je precies kunnen zien wie jouw account bekijkt. Maar dit is precies waar het mis gaat.

Vrij spel voor de ontwikkelaars

Doordat je als gebruiker de app toegang hebt gegeven tot jouw account krijgen de ontwikkelaars van dit soort malafide apps volledig vrij spel. De app InstaAgent bleek wachtwoorden te verzamelen van gebruikers. En dat wil niemand natuurlijk. Het wordt echter nog vervelender: veel van deze apps vragen toegang tot een groot aantal gegevens van je telefoon. Dit gaat om rechten die de app helemaal niet nodig heeft. Dat betekent dat niet alleen je Instagram account gevaar loopt, maar vrijwel alle gegevens op je telefoon in verkeerde handen kunnen vallen. De ontwikkelaars van deze apps doen er alles aan om de apps aan de man te brengen en de apps er zo veilig mogelijk uit te laten zien. Er zijn dan ook al heel wat mensen ingetrapt. Houd het dus vooral bij de officiële Instagram app en gebruik de stories om te bekijken wie jouw account met enige regelmaat bekijkt.

Instagram kent dus geen officiële functie voor het bijhouden van wie jouw account precies bekijkt, maar via de stories kun je een redelijk inzicht krijgen.